27.07.2024.

20:43

Foto: ATA Images

Sport

Pešić pred Amere: Ma, oni me ne zanimaju! Imamo plan i znamo šta treba da radimo

"Orlovi" nisu mogli da imaju teži zadatak na premijeri turnira. U prvoj rundi grupe C sudariće se sa "drim timom", koji će braniti zlato osvojeno u Tokiju 2021.

Naši momci imali su već priliku da osete snagu tima koji sa klupe vodi Stiv Ker. Početkom meseca odigrali su prijateljski meč u Abu Dabiju, a Amerikanci su ubedljivo slavili sa 105:79.

Međutim, sada će Srbija, za razliku od tog duela, biti kompletna, jer će ovog puta na parketu biti kapiten Bogdan Bogdanović, centar Nikola Milutinov i krilo Dejan Davidovac. Ipak, kormilar državnog tima smiruje euforiju i naglašava da ne zavisi sve od ovog meča.

- Prva utakmica na turniru je, kao i uvek, najvažnija. Kako se suprostaviti jednim timom sa izraženim individalnim kvalitetima? To je prvo na šta pomili svako kada su oni u pitanju - na atletiku, na izuzetnu brzinu, na visok nivo tehnike i talenta. Međutim, ne treba ni da ulaziš u dvoranu ako, pre svega jakom timskom odbranom, ne pokušaš da ih neutrališeš i zaustaviš. To je prva stvar koju moramo da uradimo, na tome smo radili, spremali se. Uvek imamo plan igre, potrudićemo se da ga sprovedemo - rekao je Svetislav Pešić srpskim izveštačima u Lilu.

Informer

Srpski košarkaši sutra startuju na Olimpijskim igrama

Iskusni stručnjak očekuje da njegovi izabranici protiv SAD odigraju pametno, hrabro i motivisano.

- Drugi zadatak je da moramo da shvatimo da košarkaš nije hokej na ledu, već je to sport u kom je promena ritma najvažniji segment. Tako smo se i pripremali, da znamo kako da promenimo ritam u napadu. Moramo da naše sisteme igramo precizno, jasno i sa velikim samopouzdanjem. To želimo da prezentujemo na ovom olimpijskom tuniru. U svemu tome, kao i uvek, ekipa koja pravi manje grešaka i ima manje izgubljenih loptu, odmah je u prednosti. Na takav način se dižu energija, samopouzdanje, pričali smo mnogo o tome. Zato je potrebno da u napadu budemo precizni, u svakom momentu šta hoćemo, koga napadamo, kako napadamo i u kom momentu. Videćemo sutra kako će sve to da izgleda - naglasio je Pešić.

Informer

Svetislav Pešić

Popularni Kari priznaje da, kada je fizička sprema u pitanju, ekipa još nije na neophodnom nivou.

- Nismo tamo gde bi trebali da budemo. Ne svi, pojedini igrači koji su imali razne probleme kroz priprema. Ovo je ipak nešto posebno, Olimpijske igre neko igra jednom u životu i ta motivacija, velika želja, ponekad mogu da nadoknade sve nedostatke. Iako izgleda da je turnir jako kratak, samo šest utakmica, ima dovoljno vremena i prostora da svi dobiju šansu - poručio je Pešić, a potom dodao:

- Znam da navijače, kao i kompletnu srpsku javnost, najviše zanima da li mi možemo da dobijemo Amerikance. Mene baš to i ne zanima previše, iskreno. Voleo bih da pobedimo, ali igraju se i ostali mečevi. Kakav god ishod da bude, mi moramo da nastavimo da igramo, jer nas čekaju dueli sa Portorikom i Južnim Sudanom, gde treba da ostvarimo prvi cilj i preselimo se u Pariz.

Informer

Nikola Jokić i Vasilije Micić u duelu sa Amerikancima

Iako selektor ne želi da na momke stavlja dodatni pritisak i medalju kao obavezu, jasno je da i on posle srebra na Svetskom prvernstvu želi oko vrata još jedno odličje.

- Došao sam na početku olimpijskog ciklusa, a s ovim turnirom se to završava. Ne znam da li neko u Srbiji ne bi voleo medalju. Pa, što je i ja ne bih želeo? Ali, do tog cilja se ne stiže tako lako. Jedno su želje i snovi, a realnost nešto sasvim drugo. Potrebno je da igramo dobro, da sprovedemo na terenu ono što smo radili. Mmotiva i entuzijazma nam ne fali, ali najvažnije je da mi znamo kako se stiže do cilja i da ispoštujemo naš plan do kraja. Onda možemo da maštamo o velikim rezultatima i medaljama. Rano je još na tu temu da se priča, prvo da ovo sutra odigramo najbolje što možemo - zaključio je Pešić.

Informer