28.07.2024.

20:23

Foto: Tanjug

Sport

Bez Jokića? Teško! Ovaj podatak sve govori, Srbija je odolevala Amerikancima!

Srpski košarkaši porazom su započeli učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju pošto su u prvom kolu grupne faze od "orlova" bolji bili Amerikanci - 110:84. Istina, iako su navijači verovali u čudo protiv "drim-tima" teško je bilo za očekivati da bi četa Svetislava Pešića mogla da iznenadi u Lilu i savlada prvog favorita za zlatnu medalju. 

Ipak, ostavila je Srbija, uprkos ubedljivom porazu - dobar utisak. Mučili su se Amerikanci više od 25 minuta, ali kada su stekli osetnu prednost povratka nije bilo. Ono što može da raduje selektora Pešića je činjenica da se Nikola Jokić vrlo brzo adaptirao na ekipu koja je na okupu od prošle godine i da je večeras protiv Amerike delovao silno motivisan da u dresu reprezentacije dođe do medalje na Olimpijskim igrama. 

Da je Jokić individualno najjača karika Srbije nije nikakva tajna, ali o njegovoj važnosti dovoljno govori podatak nakon meča sa Amerikom. Naime, kada je snažni centar bio na parketu "orlovi" su bili u egalu sa četom Stiva Kera, konkretno - rezultat je bio 81:81. "Drim-tim" je svoju razliku napravio dok je Somborac bio na klupi i u tom periodu stekli su konačnih 26 poena razlike. 

Jokić je na parketu proveo 31 minut i za to vreme ubacio je 20 poena, podelio osam asistencija i uhvatio deset skokova uz solidne procente iz igre - 8/15, za tri 1/6, a penale 3/4.

Nažalost, tih devet minuta bez Jokića reprezentativci Srbije nisu uspeli da održe ritam protiv favorizovanog rivala koji je preko Kevina Durenta i Lebrona Džejmsa došao do pobede na startu Olimpijskih igara.