29.07.2024.

17:17

Foto: EPAImages

Sport

Đoković zagrmeo: Želje su najviše, ne osvrćem se na tribine! Jednom od navijača sam poslao poljubac za laku noć!

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u treće kolo Olimpijskih igara u Pekingu pošto je sa 2:0 savladao svog najvećeg rivala - Rafaela Nadala. Imao je najbolji svih vremena mnogo razloga za zadovoljstvo budući da je bio siguran od prvog do poslednjeg poena na terenu "Filip Šatrije" i tako nastavio da korača ka svom snu - zlatu na Igrama. 

- Skoro savršen meč, do sredine drugog seta ne mogu sebi ništa da zamerim. Mislim da sam bio previše samokritičan, izgubio sam fokus, publika se probudila i podigla ga. On je odigrao bolje, agresivnije, usledile su moje greške i to je rezultiralo izjednačenjem. Već na 4:4 sam napravio brejk, to je bio prelomni momenat u meču, drago mi je što sam prebrodio ovu prepreku. Uvek je teško igrati protiv Nadala, kao finale - rekao je Novak. 

Pre početka turnira bilo je jasno da je Nadal potencijalni rival u drugom kolu, a Đoković dodaje da su mu zbog toga bile pomešane emocije. 

- Kada sam video žreb bilo mi je drago što ću igrati protiv njega ranije na turniru. On se bolje oseća što više mečeva igra, ali nije bilo prijatno izvući najvećeg rivala tako rano. Uspeo sam da odradim sve što je bilo zamišljeno, zadovoljan sam nastupom. Idemo dalje, želje su najviše, idemo korak po korak - dodaje srpski teniser. 

Nakon meča Đoković je za ćerku Taru zasvirao violinu, a imao je poruku i za nekoliko nekulturnih navijača na tribinama. Posebno je izdvojio momka koji mu je dobacivao tokom korišćenja peškira. 

- Danas se nisam osvrtao na publiku iako je bilo povoda, to ne primećuju ljudi dok ja ne odreagujem. Tamo gde sam uzimao peškir je sedeo jedan koji je govorio neprimerene stvari, njemu sam se javio nakon završnog asa, pogledali smo se. Poslao sam mu poljubac da ima lepe snove večeras - uz osmeh je objasnio Đoković, a potom dodao da mu porodica u Parizu mnogo znači. 

- Predivno je imati podršku porodice ovde, dovoljno su zreli da shvate šta se dešava. Razumeju kakav je ovo istorijski momenat kroz koji prolazi njihov otac, nadam se da su ponosni na tatu. 

Informer

 

Smatraju mnogi da je današnji okršaj protiv Nadala poslednji međusobni za dvojicu legendi svetskog tenisa. 

- Možda jeste poslednji, to se ne zna... Mnogo se priča tokom poslednje tri godine, ne želim da pričam o tome, to je na njemu. Aplauz je zaslužio, sve što je uradio za naš sport, posebno na ovom terenu i turniru. 

Nadal se u dublu takmiči zajedno sa Alkarazom, a novinare je interesovalo da li je ovako sigurna igra poruka za potencijalnog rivala u finalu Olimpijskih igara. 

- Nadam se da ću moći da dođem do meča sa Alkarazom jer bi to značilo srebro, ali je neprimereno da pričam o tome. Smatrao bih to nepoštovanjem prema potencijalnim rivalima, ima tu kvalitetnih igrača. Tu su Cicipas, Zverev... Treba sve to prebroditi. 

Današnji meč igran je po visokoj temperaturi, ne krije Đoković da ne voli toplo vreme, ali dodaje da se spremao za takve uslove budući da je deo treninga odradio u Crnoj Gori.  

- Nije mi svejedno, naravno, ne nadam se da igram na 35 stepeni, ali moram da budem spreman za to. Spremao sam se u Crnoj Gori na 40+ stepeni, trenirao usred dana, predvideo sam da će biti takvi uslovi ovde. Tako je bilo danas, možda i naredni meč, spreman sam za sve što me čeka. Koleno je dobro, odlično. Bogu hvala... Osećam se spremnije sada nego pred Vimbldon, slobodno se krećem, proklizavam, ne razmišljam o povredi više. 

Srbija je danas dobila i prvu medalju na Olimpijskim igrama pošto su Damir Mikec i Zorana Arunović ušli u finale miks dubla sa vazdušnim pištoljem na 10 metara. Još uvek nije poznato da li će odličje biti zlatno ili srebrno, to će se znati tek sutra nakon finala. 

- Čestitam im unapred, nadam se da će biti zlatna. Mikec nas uvek obraduje, u streljaštvu uvek imamo ozbiljne rezultate na Olimpijskim igrama. Želim im sve najbolje i zahvaljujem im se u ime srpskog sporta, nadam se da sam uzeo pelcer od njega.