31.07.2024.

06:10

Foto: eoaimages

Sport

Srbija oduvala Hrvate, Brazil, Meksiko... Ove sile nam u leđa gledaju na OI

Srbija je nakon ovog zlata na 16. mestu na listi zemlja učesnica koje su osvojile medalju. Na sjajnom smo mestu iako smo osvojili samo jedno odličje jer se rangiranje već decenijama vrši po broju zlatnih medalja, pa po broju srebrnih i bronzanih, a ne po ukupnom broju odličja.

Jedno zlato poput Srbije imaju Azerbejdžan, Rumunija, Novi Zeland, Slovenija i Uzbekistan. Lošije od nas su plasirane neke sportske velesile poput Brazila, koji posle četiri dana takmičenja zauzima 22. mesto sa jednim srebrom i tri bronze. Španija je čak 35. jer ima samo jednu bronzu. Švedska je 23. iako ima tri odličja, ali dve bronze i srebro, Meksiko ima dve medalje - srebro i bronzu kao i Turska koja je na 24. poziciji. Indija je 33. sa samo dve bronze, iza nas su i komšije Hrvati sa jednom bronzom na 35. mestu, koju su osvojili i Švajcarci.

Informer

Informer

Na prvom mestu je Japan sa 13 medalja, od kojih je čak sedam zlatnih, dva srebra i četiri bronze, Kina je druga sa šest zlata, koliko ima i srebrnih medalja i dve bronze, dok je na trećem  mestu Australija sa šest zlata, četiri srebra i bronzom, a domaćin Francuska ima 18 medalja, ali pet zlatnih, devet srebrnih i četiri treća mesta. 

Amerika je na šestoj poziciji sa čak 26 medalja, pored samo četiri zlata, osvojili su 11 srebrnih medalja i isto toliko bronzi. Amerikanci inače imaju najviše osvojenih medalja posle četiri dana takmičenja 26, domaćin je sledeći sa 18, Kina ima 14, Japan 13... 

Zanimljivo je da Hong Kong ima tri medalje, čak dva zlata i broznu, a Južna Koreja pet zlata, i po tri srebra i bronze. 

Listu sa svim medaljama možete da pogledate OVDE.