31.07.2024.

17:05

Foto: Tanjug/AP

Sport

Za mene su najteže lekcije one koje sam dobio od Novaka! Cicipas: Moraću da budem bolji nego pre!

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Olimpijskih igara u Parizu, pošto je u osmini finala savladao Nemca, Dominika Kepfera rezultatom 2:0 (7:5, 6:3).

Za korak bliže ka nekom od olimpijskih odličja i za plasman među najbolja četiri sveta, naš velikan igraće protiv grčkog tenisera Stefanosa Cicipasa. Njih dvojica odmeriće snage sutra, najverovatnije od 12 časova po srednjeevropskom vremenu na stadionu "Filip Šatrije".

Cicipas je od samog početka takmičenja u francuskoj prestonici znao da će se u nekom trenutku susresti sa najboljim srpskim teniserom, a u četvrtfinalni meč će ući maksimalno motivisan. 

- Nisam očekivao ništa manje od Novaka, video sam da je motivisan. Želim da izađem na teren da se borim za pobedu protiv svakog igrača, da se borim za svaki poen. Imam samopouzdanje, motiv. Mogao sam da osvoijim Rolan Garos pre neku godinu protiv njega, bio sam blizu. Želim da vratim tu igru - istakao je grčki teniser.

Ipak, svestan je Cicipas da su godine i iskusvo na Novakovoj strani, te da će morati poprilično da se potrudi ukoliko bi želeo da trijumfuje. 

U tenisu je teško predvideti scenario, šta će se tačno dogoditi. Neko jednostavno izađe na teren, odigra sjajan tenis, oseća lopticu bolje od rivala. Ne mislim da forma ima veze sa tim. Igrao sam sa njim u tri seta. Jednostavno treba da izađem na teren i da se trudim da budem bolji nego prethodnih puta. Rivalstvo sa Novakom je prilično trajno. Igrali smo mnogo mečeva jedan protiv drugog. Za mene su to najteže lekcije koje sam imao na teniskom terenu - dodao je Cicipas.

Informer

Novak Đoković i Stefanos Cicipas - Australijan open

Pre tri godine, Cicipas i Đoković su odigrali neverovatno finale na Rolan Garosu, onom koji će biti borilište na Olimpijskim igrama. Tada je Grk imao pobedu "u džepu", ali je srpski velikan izvukao "keca iz rukava" i ubrzo preokrenuo rezultat za trofej Otvorenog prvenstva Francuske.

Najbolja stvar koju možete da imate kao teniser jeste pamćenje zlatne ribice. Trudim se da radim na tome. Da se grend slemovi igraju na dva do tri seta, bilo bi to potpuno drugačije finale, ali jasno mi je da je isti slučaj bio godinu dana ranije kada smo igrali polufinale (na Rolan Garosu). On je vodio sa 2:0, ja sam izjednačio i on je dobio peti set - rekao je Cicipas.

Za kraj, grčki teniser je otkrio kako se sprema za predstojeći duel.

Ostaću pri svojoj rutini. Naravno, trening mi je vrlo važan, naročito jutro pre meča. Trudim se da korigujem stvari na terenu. Meč počinje u svlačionici, način na koji se spremim mentalno, na koji složim svoje misli pre nego što ih stavim u službu meča - poručio je Cicipas.