04.08.2024.

00:26

Foto: Reuters

Sport

Jasna poruka selektora: Bez odbrane protiv Australije nema ništa!

Prvi cilj na Olimpijskim igrama je ispunjen. Košarkaši Srbije savladali su Južni Sudan u poslednjem kolu grupne faze i izborili mesto u četvrtfinalu kao najbolja drugoplasirana ekipa. Bio je Svetislav Pešić zadovoljan izdanjem svoje čete, a iskoristio je priliku i da pohvali današnjeg rivala koji će u budućnosti biti sve važniji faktor. 

- Fantastična utakmica, veliki spektakl. Neobična ekipa, koja igra verovatno košarku budućnosti, tu nema dileme. Ovako će se igrati košarka za desetak godina. Neće to biti kao hokej na ledu, ali biće brza košarka. Imaju ogromnu mentalnu snagu koja pored svih tehničkih i taktičkih stvari važna. Teško ih je savladati. Imali su dve fantastične utakmice protiv Amerikanaca i tu su podigli samopouzdanje - reka je Svetislav Pešić nakon utakmice. 

Nastavio je selektor Srbije da analizira meč protiv Južnog Sudana. 

- Rekao sam i pre utakmice, oni ne gledaju ko je protivnik, gledaju samo svoju igru. Šutirali su 80 puta, ali smo uspeli da ih uvedemo u naš ritam, da igramo odbranu onako kako mi želimo, da se znaju sve pojedinosti. To njima malo teže pada, kada im se oduzme posed i usporava napad. Mi smo imali dobre procente šuta, preko 30 asistencija i 40 skokova. Pored pobede, ova naša igra daje optimizam za ono što nas čeka u četvrtfinalu.

Informer

 

Smatra selektor Pešić da je najvažnije što je ekipa pokazala reakciju tokom utakmice u momentima kada je bilo teško. Pored toga, selektoru se dopala činjenica da se "orlovi" nisu previše bavili rezultatom već im je imperativ bila pobeda. 

- Da smo pogodili penale, možda bismo i ranije završili utakmicu. Ono što mi se najviše dopalo, jeste to što smo pobedili kad je bilo teško. Hteli smo da pobedimo već u prvom poluvremenu, a teško je kada se navikneš, kada prethodni meč dobiješ 40 razlike, na jednu tesnu utakmicu gde se igra na malu razliku. Teško je mentalno držati se u tim okolnostima. Uspeli smo da se ne bavimo rezultatom, već našom igrom. Nismo gledali gore šta se dešava, već da sprovedemo u delo ono što smo zamislili. Napravili smo balans unutrašnje i spoljne linije, Bogdanović je pogađao dosad najbolje na turniru - poručio je selektor Srbije. 

U četvrtfinalu će rival Srbije biti reprezentacija Australije. Sa "kengurima" smo se sastali u sklopu priprema i tada smo pretrpeli poraz, ali su "orlovi" na tom meču nastupali u izmenjenom sastavu. 

- Australija je težak rival, jedna od najboljih ekipa. Fantastično brzi, imaju NBA igrače, ogromno iskustvo, za razliku od Južnog Sudana koji je energija i mentalna snaga. Australija je ipak iskustvo i brzi su, izvanredni šuteri, odlični su u tranziciji. Već dugo godina igraju zajedno, imaju kontinuitet, prava su ekipa. Videli smo kako je Grčka dobila, fantastičnom odbranom. Bez toga nema ništa. To moramo i mi da pokažemo, pre svega da odigramo odbranu kako možemo, onda sudbina zavisi od nas, ne od drugog - podvukao je Pešić.