04.08.2024.

16:59

Foto: tanjug/ap

Sport

NAJVEĆI SPORTISTA SVIH VREMENA! Novak Đoković zgromio Alkaraza i osvojio Olimpijske igre! (FOTO/VIDEO)

 

Za istoriju, za večnost! Rekorder po broju osvojenih grend slem titula od danas ima sve trofeje u svojim vitrinama i više ne postoji dilema da li je najbolji teniser svih vremena. Od danas je vrlo verovatno najveći sportista ikad, a to šta je uradio u poslednja dva meseca izučavaće se u narednim decenijama.

Od čoveka koji je pre tačno dva meseca operisao koleno, bio na štakama, došao je do titule olimpijskog šampiona, pobedivši 16 godina mlađeg momka! Podvig kakav nikad niko nije uspeo da izvede!

Informer

Klasik za titulu olimpijskog šampiona, barem iz ugla onih neutralnih navijača, bio je spektakularan! Ništa manje se nije ni očekivalo u jednom od najvažnijih mečeva u karijeri čuvenog Srbina. Nole je prvi servirao i već u drugom gemu imao je šansu da napravi brejk, ali Alkaraz je uspeo da se iščupa. I jedan i drugi igrali su otvorenih gardova, poput dva boksera, a srpski as imao je u četvrtom gemu čak tri prilike da oduzme servis protivniku. I to je Alkaraz preživeo, a onda i sam došao do tri šanse da napravi korak ka osvajanju seta.

Ni on nije uspeo, tačnije, Novak je imao odgovor na svaki potez Španca, pa je nakon nešto više od pola sata igre na semaforu stajalo 3:2 za našeg asa. Potom su usledila tri poprilično mirna gema, a onda i najduži u meču!

Pri rezultatu 4:4 na Novakov servis, usledila je dvadesetominutna drama. Alkaraz je imao čak pet brejk šansi. Nole je promašivao ono što obično ne promašuje, pa je u nekoliko navrata umesto da poene završava rutinski, vraćao u život Alkaraza. Ipak, ponovo je pokazao čeličnu volju i spasio je svih pet brejk lopti, a potom i osvojio set za 5:4.

Usledila su još tri gema u kojima su teniseri odbranili svoj servis, a Novak je u 12. imao i set loptu. Nije uspeo da je iskoristi, pa se prvi deo igre odlučivao u taj-brejku. A kada već dođe do toga, apsolutni gazda je Srbin! Strpljivo je čekao svoju šansu, a onda napravio dva mini brejka i poveo sa 1:0. Posle više od sat i po vremena igre.

Iako je Novak u tim trenucima imao psihološku prednost, nikome nije palo na pamet da će mu biti lakše u nastavku meča. Naprotiv. Alkaraz je nakon kratke pauze izašao na teren rešen da vrati rezultatski egal, pa je viđena prava igra živaca, bez brejkova na startu.

Nakon više od dva sata bespoštedne borbe, na semaforu je stajalo 1:0 u setovima za Novaka i 4:4 u drugom, pa je svima bilo jasno da će naredni gemovi dati odgovor hoće li meč otići u još veću dramu, ili će Đoković po prvi put u karijeri postati olimpijski šampion.

Informer

 

Čuvali su, međutim, i jedan i drugi svoj servis i u narednim razmenama udaraca, pa je sve ukazivalo da će se i drugi deo igre okončati taj-brejkom.

Tako je i bilo. Otvorio je Novak odlučujući deo meča mini brejkom i poveo sa 2:0, ali ubrzo je Alkaraz uzvratio i izjednačio na 2:2. A onda, kada je čitav stadion mislio da Alkaraz uzima taj-brejk, Nole ponovo oduzima servis rivalu i potvrđuje poen za 4:2! Napravio je potom i mini brejk, došao do 6:2, a onda iskoristio prvi meč loptu za večnost i za istoriju! Osvojio je sve, Novak Đoković ima apsolutno svaki trofej.

Informer