06.08.2024.

16:43

Foto: Tanjug

Sport

Srbija u polufinalu OI posle utakmice za infarkt! "Orlovi" okrenuli 24 razlike, pa u produžetku slomili Australiju! (FOTO/VIDEO)

Bio je to po mnogo čemu epski meč. Australija je u prvom poluvremenu gazila Srbiju, vodila je u dva navrata po 24 poena razlike, a onda su se naši probudili i počeli da tope veliki zaostatak. Okrenuli su u 26. minutu, a onda imali i šest poena prednosti. Zbog grešaka i loših odluka ušlo se u neizvesnu završnicu, gde je najbolji igrač Australije Peti Mils pogodio šut za dva kojim je izborio produžetak za svoju ekipu.

U produžetku je viđena nova drama. Australija je nakon trojke Džoša Gidija otišla na 90:87, ali se naša ekipa vratila i preko neverovatnog Jokića povela 93:90. Poslednji napad Australije propao je pošto je Gidi izgubio loptu, a Bogdanović je sa slobodnih bacanja potvrdio naš trijumf!

Jokić je bio najefikasniji u našem timu sa 21 poenom, 17 je imao Bogdanović, a 14 Vasilije Micić. Sa druge strane, maestralnu partiju u timu Australije odigrali su Peti Mils sa 26 i Džoš Gidi sa 25 poena.

Katastrofalno su izabranici Svetislava Pešića ušli u današnji meč četvrtfinala Olimpijskih igara. Već posle prvih poena i prodora, pre svega Petija Milsa i Džoša Gidija, jasno je bilo da će defanziva, barem što se tiče prvog poluvremena, biti ogroman problem za "orlove". Ono što smo gledali u pariskoj dvorani "Bersi" u tim trenucima verovatno nisu očekivali ni najveći optimisti u redovima Australije.

Informer

Pomenuti Mils i Gidi bukvalno su se šetali kroz reket, pogađali su neke neverovatne šuteve, a ubrzo su im se priključili Dante Egzum i Duop Rit, nekadašnji igrači Partizana i Crvene zvezde. Za tren oka ta prednost Australije postala je dvocifrena, a ono što nimalo nije ulivalo poverenje bio je govor tela naših reprezentativaca. U meč su ušli mlako, iako su znali da protiv sebe imaju energične i vrlo često prljave protivnike.

Nakon prve četvrtine bilo je 31:17 za Australiju i kada su mnogi pomislili: "Okej, to je to, sada ćemo da okrenemo", dogodio se pravi potop "orlova" na terenu. Australija je u jednom momentu otišla na plus 24 (44:20 i 46:22) i svima je bilo jasno da nešto drastično mora da se promeni u igri našeg tima. Pokušavao je Nikola Jokić da razmrda ekipu, mada "oziji" su i njega, poput cele ekipe, prebili u reketu.

Ekipu su u smiraj prvog poluvremena pokrenuli Aleksa Avramović i Marko Gudurić. Prvi je skočio na Metjua Delavedovu, nakon što je pomenuti Australijanac jako prljavo i pokvareno udario doskorašnjeg igrača Partizana. Drugi, Gudurić, sa dve trojke i prodorima uspeo je da vrati Srbiju u život, a tu je bio i uticaj Jokića. I to sve nakon žestokog tajm-auta Svetislava Pešića, na kojem nije birao reči.

To je malo trglo igrače, koji su do odlaska na pauzu prepolovili zaostatak (54:42), a pravo lice pokazali su tek u drugom poluvremenu. Dotad sve je maltene bilo loše, šut, odbrana, napad, odluke... A onda je ekipa napokon proradila. Ognjen Dobrić sa dve i Bogdanović sa jednom trojkom doneli su maltene potpuni egal (60:59). Vođstvo nam je doneo Aleksa Avramović prodorom, a onda je imao i manji obračun sa nekadašnjim saigračem iz Partizana Danteom Egzumom.

Proradio je i Vasa Micić sa dve jako važne trojke i kada je na semaforu stajalo 73:67 svi su mislili da je meč rešen u našu korist. Australija se, ipak, vratila i imala je napad za preokret na minut do kraja (81:80). Micić je pogodio jedno bacanje, a Mils dvojku za produžetak, gde je utakmica rešena po već opisanom scenariju u korist Srbije.

SRBIJA - AUSTRALIJA 95:90 (17:31, 25:23, 25:11, 15:17, 13:8)

Dvorana: Bersi, Pariz.

Kapacitet: 20.300.

Sudije: Johan Roso (Francuska), Hulio Anaja (Panama), Vojčeh Liška (Poljska).

SRBIJA: Plavšić, Petrušev, Jović, Bogdanović, Marinković, Dobrić, Micić, Gudurić, Jokić, Davidovac, Avramović, Milutinov.

Trener: Svetislav Pešić

AUSTRALIJA: Danijels, Gidi, Mils, Grin, Ingls, Delavedova, Egzum, Lendejl, Kej, Mekvej, Magnej, Rit.

Trener: Brajan Gorijan

Informer