06.08.2024.

20:28

Foto: Reuters

Sport

"Trikolori" poslali Kanađane kući! Protiv Nemaca za finale

Kanađani su bili blagi favoriti u ovom duelu, a viđeni su kao i potencijalni osvajači jedne od medalja, ali večeras nisu mogli protiv domaćina, koji je na krilima fantastične podrške u dvorani "Bersi" prikazao maestralnu partiju.

Izabranici Vensana Kolea dominantno su ušli u meč, sve im je išlo od ruke, a posebno se istakao Ajze Koridinije, koji je u prvoj četvrtini sam ubacio 10 poena, koliko i sami Kanađani u tom periodu - 23:10. Nastavili su "trikolori" da pune koš rivala, koji nije ličio na sebe, pa su na poluvreme otišli sa plus 16 (45:29).

Informer

 

Očekivalo se da će Šej Gildžus-Aleksander i drugovi u nastavku odgovoriti i u neku ruku se to i desilo. Uspeli su Kanađani u drugom poluvremenu da istope visoku prednost rivala i priđu na samo minus pet (65:60). Ipak da ne bude drame u "Bersiju" pobrinuo se Evan Furnije i postigao sedam od 11 poslednjih poena za Francuze i odveo ih u polufinale. 

"Trikolori" će tako u borbi za finale igrati protiv svetskog šampiona Nemačke, koja je lako izašla na kraj sa Grcima (76:63). Biće to njihov drugi okršaj na ovim Olimpijskim igrama, pošto su već igrali u okviru B grupe, a tada su "panceri" rutinski slavili sa 85:71

Francusku su do trijumfa predvodili Geršon Jabusele sa 22 poena i Ajzea Kordinije sa 20 poena, a dvocifreni su još bili Furnije sa 15 i Matijas Lesor sa 13 poena. Kanadi nije pomogla sjajna partija Šej Gildžusa-Aleksandera, koji je meč završio sa 26 poena.