07.08.2024.

13:42

Foto: Starsportphoto

Sport

Marina Maljković najavila povlačenje: Bez prave strategije neću da ostanem!

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u polufinale Olimpijskih igara u Parizu, pošto je danas u četvrtfinalu poražena od Australije rezultatom 85:67 (26:19, 22:13, 24:16, 13:19). Nakom meča, opširno izlaganje imala je naša selektorka - Marina Maljković. 

- Nismo imali nikakve šanse protiv Australije. Ostaje žal što nismo igrale celu utakmicu kao u četvrtoj četvrtini. Ova ekipa je sastavljena od dobrih devojaka, zdrav tim i prava sportska ekipa. Žive u grupi, druže se, a to je izuzetno važno. One su me ubedile ogromnim radom da bih trebala da ostanem kada sam planirala da odem sa prethodne generacije. Zaslužuju pažnju, zaslužuju da se napravi plan za ono što sledi. Dok nemamo ligu ne možemo da radimo ono što smo sa prethodnom generacijom. Imamo problema i sa mlađim kategorijama, a mislim da ženska košarka u Srbiji zaslužuje respekt, moramo da se saberemo - rekla je Marina Maljković, a potom dodaje. 

- Šteta je... Mi smo zemlja koja mnogo ulaže u sport, ali to moramo da radimo na pametniji način, tada ćemo moći da se nadamo novim medaljama. Mudra i pametna strategija za godine ispred nas, to je to - poručila je srpska selektorka. 

U finišu meča Marina je iz igre izvela iskusniju petorku, a na parketu ostavila igračice koje će u budućnosti biti okosnica Srbije. 

- Jeste, naravno, to je bila simbolika. Šta reći o prethodnoj generaciji? One su uradile sve što su mogle... Ne znam šta da kažem. Možda ću ih ubediti da još malo odigraju u novembru, one su uvek tu za Srbiju. Ako treba da sede celu utakmicu - one sede. Mnogo puta su me pitali zašto su Nevena Jovanović i Saša Čađo tu iako nemaju tim. One su duša tima i uvek ću da ih vodim. Naravno, ne na štetu neke talentovane devojčice, ali ni one tada ne bi htele. U ovoj grupi postoji nešto što je danas retko, ove Igre su nas naučile tome - objasnila je Marina Maljković i nastavila. 

Informer

 

- Stoji da su Nevena, Saša i Tina krenule na Olimpijske igre da bi završile, ali tvrdim da će, ako treba - nastaviti. Svaka od ovih 12 devojaka zaslužuje pažnju države, a ja ću biti tu samo ako bude prave strategije. Prosto - neću. To nije samo sada slučaj, kada su se pravili prethodni uspesi nikada nismo pravili ozbiljnu strategiju, nismo napravili ideju za naredna dva ciklusa, zbog toga sada ispaštamo. Jednostavno, ne može. 

Ističe Marina Maljković da joj je želja da sa nekim srpskim klubom napravi rezultat na međunarodnoj sceni. Nema dileme da bi tako nešto žensku košarku podiglo na viši nivo, ali i obezbedilo našoj selektorki da tokom čitave godine sarađuje sa kosturom reprezentacije. 

- Znamo koliko manje ulaganja je potrebno za ženski sport da bi se došlo do rezultata. Kada sam potpisivala za Fenerbahče, sedela sam u Beogradu i bila srećna. E, onda sam posle šest meseci uzela Evroligu, ali osećam gorčinu zašto to nisam uradila sa nekim srpskim klubom. Zašto da ne!? 

Za kraj, Marina je sumirala učešće Srbije na Olimpijskim igrama i podvukla da njene izabranice zaslužuju poštovanje zbog svega što su pokazale. 

- Nemamo čega da se stidimo i sramotimo, naprotiv, kao prave i iskrene Srpkinje zaslužuju poštovanje. Većina njih ima duple pasoše, skupljali smo ih po inostranstvu, mnoge nisu odrastale u Srbiji, ali ni jedne sekunde nisu imale dilemu. Dokazale su da mogu - podvukla je Marina Maljković.