07.08.2024.

14:45

Foto: Starsportphoto

Sport

Terzić za Informer posle šoka: Nemoguća misija je biti stalno u vrhu, desilo se, nije strašno

Prvi put još od 2015. godine srpske gracije vraćaju se kući sa velikog takmičenja bez odličja. Aktuelne svetske šampionke izgubile su četvrtfinalni meč Olimpijskih igara od Italije (3:0). Bio je to težak udarac, jer su nas odbojkašice razmazile, navikle su nas da se vraćaju sa medaljom, pa smo već jednu upisali. 

Posle srebra u Riju i bronze u Tokiju, Srbija se vraća kući bez odličja sa Olimpijskih igara.

- Svi smo se nadali i želeli medalju. U sportu je tako, ne može uvek da se dođe do vrhunskog rezultata. Te devojke su od 2015. svake godine uzimale medalje na velikim takmičenjima, uglavnom one najsjajnije. Logično je da se desi i ovako nešto, najnormalnija svar. Naravno, žao nam je svima, ništa strašno. Idemo dalje i da pokušamo da na sledećem takmičenju bude bolje - rekao je Terzić, nekadašnji selektor Srbije, za Informer. 

Informer

Aleksandra Uzelac, Katarina Lazović, Tijana Bošković, Maja Ognjenović... Odbojkašice su bile uplakana posle meča.

- Naravno da su plakale. Živite za nešto, tenirate, radite sve da biste napravili rezultat, ne koji se očekuje od vas, nego za koji mislite da ste sposobni. Onda se to ne desi i normalno je da su tužne. Što se javnosti tiče, da je iznenađena i tužna što su devojke izgubile, mislim da nema preterano smisla. Ljudi moraju da shvate da je nemoguće, ne samo da Srbija, nego i veće države, budu konstantno u vrhu i da nikad ne padnu. To je nemoguća misija za bilo koju zemlju, a ne za neku kao što je Srbija. Na kraju ne bih ovo nazvao preteranim padom. Jednostavno se desilo i mislim da će devojke na sledećem takmičenju pokazati da imaju snagu, volju, motiv, da naprave opet dobar rezultat.

Terzić je sa najboljim odbojkašicama Srbije za 20 godina osvojio 20 medalja na najvećim odbojkaškim takmičenjima. Dve godine nakon odlaska Srbija je ostala bez medalje na Olimpijskim igrama, a svi su priželjkivali zlato posle srebra u Riju 2016. i bronze u Tokiju 2021.

Informer

- Razlog da li smo mogli bolje i da li je neko svoj deo posla mogao da odradi bolje ili je bilo lošije, to treba da se analizira u Svezu ili stričnom štabu. O tome ne mogu da pričam, niti mogu da znam, šta je bilo dobro ili loše i da li je bilo. Normalna je stvar kada nešto promenite posle 20 godina, promite loptu ili mrežu, pa vam je neobično, ali kada sam otišao ostala je ta ekipa. Osvojili su Svetsko prvenstvo, na Evropskom su bile druge. Zbog toga je moje mišljenje pozitivno. Desilo se sad ovo, ne znam iz kog razloga, ali sam ubeđen da  će biti bolje već od sledećeg takmičenja - poručio je Terzić.

Novak Đoković je konačno osvojo zlato, ako i strelci u miksu Zorana Arunović i Damir Mikce.

- Novak je nešto sasvim drugo, on nije sa ove planete. To što radi je neverovatno, nemoguće je da to neko ponovi.