08.08.2024.

07:00

Foto: tanjug/ap

Sport

Svi pratite Olimpijske igre, a da li znate ova bizarna pravila koja sportisti moraju da poštuju? Evo nekih primera!

Ovogodišnja sportska planetarna smotra polako se privodi kraju. Veliki broj reprezentacija osvojio je brojna odličja zbog kojih se sa osmehom vraća u svoju domovinu, dok neki kući dolaze pognute glave, ali zadovoljni što su imali priliku da učestvuju na Igrama u francuskoj prestonici. 

Ipak, takmičenje i dalje traje, a u Parizu su uglavnom ostale do sada najuspešnije selekcije koje daju poslednji atom snage kako bi se izborile za medalju. Vi redovno pratite njihove mečeve i borbe, ali sigurno je da ćete za neka od sledećih pravila po prvi put čuti.

Osim klasičnih zabrana poput dopinga, pušenja u Olimpijskom selu, alkohola, droge, zabrane određene vrste hrane, postoji niz neshvatljivih pravila.

1. GIMNASTIKA

Gimnastičarkama je zabranjeno da nose šareni lak za nokte, jedino su dozvoljene pastelne boje. Osim toga, zabranjeno im je da nose nakit, kao i da se mažu veoma masnim mlekom za telo i šljokicama.

❗️ Kada je reč o odevnoj kombinaciji, nije im dozvoljeno da nose trikoe sa dubokim, "v" ili okruglim izrezom. Dubina dekoltea ne sme biti preko sredine grudne kosti.

Dok nastupaju u ritmičkoj gimnastici, takmičari koriste rekvizite kao što su obruči, lopte, trake i slično. Pravila nalažu da ako se jedan od ovih predmeta zaglavi u plafonu, pokvari se ili odleti van dozvoljene površine, gimnastičar mora da nastavi kao da se ništa nije dogodilo. Ne sme da krene ponovo ili da mu donesu novo, već samo da improvizuje. 

❗️ Ako tim veruje da je rezultat nepravedan, gimnastičari moraju da plate 300 dolara, da bi ga sudije ponovo procenile. Ako čelendž dokaže ispravnost takmičara oni dobijaju svoj novac nazad, a ako ne, novac ide u dobrotvorne svrhe. 

Informer

Simon Bajls

2. VATERPOLO

❗️ Pravila nalažu da vaterpolisti ne smeju da se mažu mlekom za telo, uljem ili nečim što je slične materije pre ulaska u vodu. Takođe, moraju maksimalno da skrate nokte na nogama, kako ne bi ogrebali nekog prilikom utakmice. Nokti im se proveravaju pre ulaska u vodu.

❕ Osim toga, zabranjeno je hvatanje za prepone u vodi, bilo u odbrani od rivala ili u sprečavanju napada. Sprovođenje sile prilikom igre je strogo kažnjivo. 

Informer

 

3. RVANJE

❗️ Prema pravilima, svaki rvač mora imati platnenu maramicu sa sobom tokom celog meča. Tkanina, koja se naziva i "krvava" krpa, nosi se džepu. Koristi se za zaustavljanje krvarenja i čišćenje nereda koji se mogu napraviti na tatamiju.

❕ Takođe, rvači ne smeju da nose zavoje i znojnice na zglobovima i rukama, jedino u slučaju povrede.

Informer

 

4. PLIVANJE

❗️ Ako plivači postave svetski rekord, oni ga po završetku trke moraju poslati putem telegrama, teleteksta ili faksa u roku od sedam dana, kako bi ga verifikovalo upravljačko telo sporta (FINA), jer se rezultati ne beleže automatski.

Faks mašina je inače telekomunikacioni uređaj putem kojeg se šalju razni podaci, izveštaji i slično, na drugu faks mašinu koja je na udaljenoj relaciji. 

Informer

 

5. KARATE

❗️ Čista kosa je neophodna za takmičare u karateu. Ukoliko glavni arbitri procene da učesnicima kosa nije dovoljno čista, imaju punu slobodu da ga diskvalifikuju.

6. ATLETIKA

Iako uglavnom svi atletičari nose patike, one zapravo nisu potrebne. Pravila im omogućavaju da se takmiče i bosi, ukoliko učesnici to žele. 

7. BOKS 

❗️ Takmičari u boksu moraju biti obrijani, ili da im brada bude duga u granicama normale. Dugi brkovi i brada nisu dozvoljeni.

Informer

 

8. KLIZANJE

❗️ Muški takmičari koji učestvuju u umetničkom klizanju obavezno moraju nositi duge pantalone, dok je ženama dozvoljena isključivo haljina ili suknja. Takođe, klizačima je zabranjeno da rade salto unazad, jer se to smatra skokom. 

❕ Francuskinja Surja Bonali (50) je na Olimpijskim igrama 1998. godine izvela okret unazad, nakon čega je strogo kažnjena. To su ujedno bile i njene poslednje Olimpijske igre u dugogodišnjoj karijeri. 

Informer

Surja Bonali

9. MAČEVANJE

❗️ Ako takmičar napusti stazu, platformu na kojoj se meč održava - on priznaje poraz. U jednom poznatom incidentu, južnokorejska reprezentativka po imenu Šin A Lam se nije složila sa sudijama kada su presudile da je izgubila svoj olimpijski meč. Tražila je da se rezultati preispitaju. Dok je čekala konačnu presudu, Lam je morala da ostane na stazi 45 minuta. Sedela je na površini za igru ispred publike i jecala. Posle sat vremena su sudije odlučile i Lam je izgubila svoj meč.

Informer

 

10. RONJENJE

❕ Ronioci moraju biti hrabri i samouvereni prilikom skoka u vodu. Ukoliko subjektivni osećaj bude drugačiji, sudije mogu oduzeti do dva boda takmičaru. Možete li da verujete da postoji sport u kome možete da izgubite bodove jer niste samouvereni?

11. KOŠARKA

❗️ Košarkaši prilikom postizanja poena smeju da zakucaju loptu za koš, ali ne i da se drže za njega. 

Informer

 

12. ​GOLF

❗️ Igrač je momentalno diskvalifikovan ukoliko ne potpiše zapisnik nakon kraja igre, bez obzira na njegov rezultat.

13. BAJKERI

BMKS bajkeri ne mogu da nose bilo koji dres. Ne može biti napravljen od likre, rajsferšlus ne sme biti iznad struka ili džepova na leđima. Takođe, dres treba da se uvuče u pantalone pre nego što trka počne - baš kao što mama kaže.

14. ODBOJKA NA PESKU

❗️ Ukoliko se timovi pojave u istoj boji dresa, bacanje novčića odlučuje ko ide na presvlačenje. Kada je reč o bikiniju, strane donjeg dela ne mogu biti duže od sedam centimetara. Odbojkaši ne moraju da nose obuću, osim ako žele.

Informer

 

15. BICIKLIZAM

❕ Kada je reč o biciklizmu, takmičari treba da nose čarape koje nisu duže od pola lista.

16. TAKMIČENJE SA KONJIMA

❗️ Konjanici ne smeju da pričaju sa svojim konjem tokom takmičenja ili trke. Ovo pravilo je sprovedeno na Olimpijskim igrama 1932. godine, kada je švedski jahač degradiran na poslednje mesto zbog zvuka kliktanja jezikom, iako je tvrdio da je to samo njegovo sedlo. Sudije su smatrale da je on tako konju davao neke znake i smernice, koje nisu dozvoljenje.

17. STRELJAŠTVO

❕ U streljaštvu, streličar ima samo 40 sekundi da ispali strelu i svaka od njih mora biti označena imenom ili inicijalima takmičara. 

Informer

 

18. ZABRANJENI PROTESTI

❗️ Olimpijcima je zabranjeno da protestuju tokom takmičenja. Ovo pravilo je zaživelo od 2020. godine, iako je naišlo na negiranje brojnih organizatora ali i takmičara. Učesnicima nije dozvoljeno da izražavaju bilo kakav oblik protesta na terenu za igru, u olimpijskom selu, kao i tokom svečanosti otvaranja i zatvaranja Igara. 

19. DRUŠTVENE MREŽE

❕ Iako je učesnicima dozvoljeno da tokom takmičenja u francuskoj prestonici objavljuju fotografije na društvene mreže, postoje određene restrikcije. Takmičarima je strogo zabranjeno da postavljaju slike i video snimke sa terena, kao i iz svlačionice sa ostalim učesnicima i selektorima.