09.08.2024.

17:09

Foto: Tanjug

Sport

Srbijo, srećna ti još jedna medalja! Aleksandra Perišić u finalu

Ona će se večeras od 21.19 časova boriti u finalu protiv Mađarice Viviane Martov i tada ćemo znati je li naša zemlja osvojila još jedno zlato ili srebro, ali medalja joj je zagarantovana. 

Bila je ovo najbolja borba Perišićeve. Sigurno je počela od starta i prepustila je protivnici tek nekoliko poena. Poslednjih minut samo je uvećavala bodnovnu razliku. 

Tokom druge runde bila je nešto opreznija, ali i dalje hrabro i sigurno koračala ka finalu. Od 1:0 do 9:0 došla je silovito, a Kineskinja je prvi bod u drugoj rundi osvojila desetak sekundi pre kraja runde. Dakle, nijednog trenutka nije bilo neizvesnosti da bi borba mogla da ode u treću rundu. 

Informer

Pre finalne runde, Aleksandra je takođe blistala. U četvrtfinalu dobila je Tajlanđansku Tongčan 5:3, 4:2. 

Prvu rundu dobila je 5:3. Ključni trenutak bio je kada je tražila video proveru za udarac nogom u glavu. Sudija je pokazao da je poen za Srpkinju. Pokušala je njena protivnica da joj se revanšira u psolednjih nekoliko ekundi, ali bezuspešno. 

Informer

Sredinom druge runde, Tajlanđanka je izašla izvan oktagona i bio je to poen za Perišićevu. Međutim, 30 sekundi pre kraja Tongčan je prešla u vođstvo. Poslednjih pet sekundi bilo je nestvarno. Najpre je izjednačila na 2:2, a onda dve sekunde pre kraja povela 4:2. Tako je u dve runde izborila polufinale. 

Polufinalne runde nastavljaju se za desetak minuta. Aleksandra će se po rasporedu boriti od 16.37 časova protiv Kineskinje Song Đije.

Prethodno, tekvondistkinja je bila odlična u četvrtini finala,gde je savladala Uzbekistanku Ozodu Sobirjonovu 2:1 (5:0, 4:8, 0:2).

Prva runda završena je 5:0 u korist Sobirjonove. Najpre je povela 2:0, a onda su joj posle jedne sudijske odluke dodeljena još tri poena.

Druga runda počela je dobro po Srpkinju. Uspela je da udari u glavu protivnicu, ali nije registrovano. Njen tim je tražio da se proveri i ispostavilo se da je udarac dobar. Sudijskom odlukom, Aleksandra je povela 3:0 u toj rundi. Borba je nastavljena silovito, a Srpkinja je hrabro napala i uskoro je bilo 6:0. U poslednjih 20 sekundi, krenula je Uzbekistanka na sve ili ništa, rešena da završi meč u dve runde. Smanjila je na 6:2, pa na 6:4. Nije se dala Perišićeva i druga runda je završena 8:4.

Treći deo meča značio je da onaj ko pobedi ide u četvrtinu finala. Neizvesna je borba bila do kraja i 40 sekundi pre kraja i dalje bilo 0:0. Lukavo je Srpkinja izbegla udarac, a onda zadala jedan protivnici za 2:0 u trećoj rundi.  

Informer

Aleksandrin trener, Petra Butala Kovačić, ocenila ja je da je svaka borba mlade sportistkinje za gledaoce na ivici srčanog udara. 

- Borba - nisam zadovoljna, ali je obično takva prva. Ovo je jako veliki događaj. Uradila je ono što je potrebno, sledi vrlo opasna Tajlanđanka i sada ostaje da se smirimo i zagrejemo za nastavak. Nisam očekivala dramu, ali je sa Aleksandrom je uvek tako. Uvek je na ivici srčanog udara - istakla je Butala Kovačić. 

Naredna borba očekuje se oko 15.45 časova.