09.08.2024.

13:35

Foto: Starsportphoto©

Sport

Rakočević ponosan na "orlove": Pokazali smo celom svetu kako se igra košarka i bori za svoj dres!

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država savladala je Srbiju (95:91) u polufinalu Olimpijskih igrara i nakon velikog preokreta uspela da izbori plasman u samu završnicu takmičenja u Parizu. Proslavljeni bek reprezentacije, Igor Rakočević, oglasio se jutro nakon meča na društvenim mrežama i sumirao utiske utakmice protiv favorizovanog "drim-tima".

"Svaki gledalac, igrač, trener, košarkaški radnik, svako ko ima ikakve veze sa košarkom danas treba da bude ponosan zbog načina na koji nas je reprezentacija predstavljala na utakmici protiv SAD. I ne samo košarkaški, u tom smislu smo ih u velikoj meri nadigrali, 38 minuta smo bili bolji, igrali tečnije, brže, kolektivnije, sa mnogo kvalitetnijim kretnjama u napadu, dodavanjima, agresivnom i požrtvovanom odbranom", započeo je Rakočević.

Informer

Košarkaška reprezentacija Srbije

Nekadašnji kapiten našeg nacionalnog tima iskoristio je priliku da pohvali selektora Svetislava Pešića, jer smatra da je uradio fantastičan posao. 

"Kari Pešić je napravio igru gde je svaki igrač našao svoje mesto u ekipi, svi su igrali dobro i tempirao im je formu savršeno. Zalaganje, želja za pobedom, timski rad i vera u sebe su bili na najvišem mogućem nivou. Pobedila je ekipa koja košarkaški nije bila bolja na terenu, isključivo zbog individualnih kvaliteta trojice igrača", naglasio je Igor.

Potom se Rakočević osvrnuo i na američke košarkaše, Stefa Karija, Lebrona Džejmsa i Kevina Durenta, jer smatra da su oni najviše zaslužni za preokret i trijumf protivničke ekipe.

"Stef Kari, koji je bez ikakve dileme najbolji šuter svih vremena, Lebron koji je sa svojih 39 godina igrao sa onolikom željom i liderskim kvalitetima, i na kraju Durent, koji ima 'mid-range' (poluodstojanje) igru najbolju u NBA, su doneli Amerikancima pobedu", dodao je bivši košarkaš crveno-belih.

Informer

Košarkaška reprezentacija SAD

Prema njegovim rečima, ključni momenat bio je minut pre kraja meča, kada su naši košarkaši promašili trojku, a Amerikanci to vešto iskoristili.

"Ključni momenat, gde nismo imali sreće (a uvek je potrebno i malo sreće), je na minut i po do kraja kada nismo pogodili otvorenu trojku, a sa druge strane Kari pogađa šut uz mnogo sreće gde se lopta nekoliko puta odbija od obruč pre ulaska u koš. Sudije su takođe tolerisale NBA polazak u dribling (pogotovo Embidu), sto je moglo biti suđeno kao koraci nekoliko puta. Mogao je i faul u poslednjem napadu da se napravi ranije (na recimo Embidu), ali nismo imali tajm-aut pa je bilo mnogo teže reagovati u tako kritičnim momentimaU svakom slučaju, svaka čast našima, bilo je veliko zadovoljstvo gledati, pokazali smo celom svetu kako se igra košarka i bori za svoj dres", podvukao je Rakočević.

"Orlove" čeka borba za bronzu protiv selekcije Nemačke (subota, 11.00), ali čak i da ne bude odličja, treba da budemo ponosni na momke koji su ovog leta nosili dres našeg nacionalnog tima.