09.08.2024.

15:44

Foto: Tanjug/AP Photo

Sport

Imamo još jednu medalju! Vaterpolisti Srbije jači od Amerike i nove sudijske krađe, u nedelju po istorijsko zlato! (FOTO)

Za razliku od grupne faze, pa i većeg dela meča sa Grcima, utisak je da su izabranici Uroša Stevanovića najbolji meč prikazali upravo danas, u polufinalu, kad je najpotrebnije. Blistali su svi, počev od Nikole Jakšića, preko njegovog imenjaka Dedovića, koji je bio nerešiva enigma za ekipu Dejana Udovičića. Iako su mnogi očekivali dramu, naši momci su meč rešili negde na dva minuta pre kraja, kada su golovima Ubovića i Jakšića stigli do nedostižnih 10:6.

Mora se istaći i da je naša selekcija, poput sinoć u košarci, bila žrtva nekih katastrofalnih sudijskih odluka. Naši momci isključeni su bili čak 16 puta tokom meča, ali to ih nije sprečilo da dođu do prilike za treće zlato u nizu!

Informer

Naši vaterpolisti nisu bili favoriti pred ovaj meč, ali oni su nekako na to navikli na ovim Olimpijskim igrama. Otpisivali su ih stručnjaci, kladionice, pa čak i pojedini navijači, međutim, nisu se predavali i ostavljali su u svakom duelu poslednji atom snage da Srbiji donesu još jednu medalju. Ameri su poveli u ovom meču sa 1:0 pa 2:1, a onda je usledila serija naših momaka koji su od tog trenutka preuzeli kontrolu nad mečom.

Na golove Amerike odgovarali su Nikola Jakšić i Sava Ranđelović, pa je usledila druga četvrtina gde smo se rezultatski odlepili. Baš kao i sinoć u košarci, Ameri su i u vaterpolu ovog popodneva imali debelu pomoć arbitara, pošto maltene nijedan njihov napad nije prošao, a da sudije nisu isključile nekog našeg vaterpolistu. Rivali su u svakom svom naletu imali jednog manje rivala u bazenu, ali i za to su naši momci uspevali da pronađu rešenje.

Informer

Uvek su bili na liniji dodavanja i sprečavali su Amere da poentiraju, što je bila dobra taktika u trenucima kada smo bili brojčano oslabljeni. Usledila je i velika serija Nikole Dedovića, koji se razgoropadio u napadu. Peti i šesti gol za Srbiju dao je upravo on, a na startu treće četvrtine i sedmi za naš nacionalni tim. Tri uzastopna pogotka za solidnih 7:5.

Ipak, naši momci nikako nisu uspevali da prelome meč, upravo zato što sudijski kriterijum nije bio ujednačen. "Delfini" su svako malo dobijali isključenje. Tako je bilo i nakon gola Vica za 8:5 - Ameri su odmah uzvratili golom, jer su ponovo imali igrača više.

Taj rezultat 8:6 dugo je stajao na semaforu, preko pet minuta. Obe ekipe su promašivale napade, Mandić je pogodio prečku za plus tri i bilo je jasno da će odluka o pobedniku pasti u poslednjoj četvrtini. Otvorili smo je fantastično! Prvo je Ubović iskoristio zicer za 9:6, a Nikola Jakšić majstorijom doneo 10:6. Ameri nisu znali šta ih je snašlo. Ostala su tri minuta do kraja i našima je bilo potrebno da sačuvaju tu prednost i overe još jedno olimpijsko finale.

Naša reprezentacija je, podsetimo, grupnu fazu prošla kao četvrta, ali je i sa te pozicije u četvrtfinalu uspela da savlada Grčku. Rival u finalu biće pobendik večerašnjeg susreta Hrvatska - Mađarska.

Informer