09.08.2024.

18:25

Foto: Tanjug/AP

Sport

Američki ekspert za suđenje jasan: Očigledne greške u kritičnim situacijama, Srbija je oštećena! (VIDEO)

Stigla je košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država kao apsolutni favorit na Olimpijske igre u Pariz. Ipak, već viđeno zlato umalo im je spektakularnom utakmicom u Bersiju oduzela hrabra Srbija. 37 minuta je četa Svetislava Pešića vodila protiv "drim-tima", ali su joj pobedu i istorijski uspeh oduzeli arbitri...

Dan nakon utakmice u Parizu tenzije se ne stišavaju, a kritike na račun sudijske trojke ne jenjavaju. Evidentno je da su Amerikanci prošli dalje usled kriminalnog kriterijuma na terenu. Upravo o tome je govorio jedan od najpoznatijih sudijskih eksperata na svetu, inače Amerikanac - Tod Vornik. 

Vornik je gostovao u emisiji "Give me control" gde je analizirao sva dešavanja na meču Srbije i Amerike. Tom prilikom, sudijski ekspert istakao je kako bi ishod utakmice bio potpuno drugačiji da arbitri nisu bili zaslepljeni imenima u sastavu Stiva Kera. 

- Sudije ne bi smele da budu pod uticajem košarkaških zvezda. Time ko igra, ako je faul, onda je faul. Ako je koš, onda je koš, ako nije faul, onda nije. Ovo je nekako fundamentalna stvar koju ne želite da vidite kod sudija, mislim da bi svi oni imali više koristi od pravih odluka u četvrtoj četvrtini - rekao je Tod Vornik. 

Smatra sudijski ekspert da je Srbija, uprkos pljački arbitara, imala šansu da savlada Ameriku, ali da je jedan promašen šut presudio hrabrim "orlovima" u Bersiju. 

- Očigledno da je bilo grešaka u veoma kritičnim situacijama u četvrtoj četvrtini. To nije izgovor za činjenicu da je Srbija promašila neke ključne šuteve. Međutim, da su neke odluke bile ispravne, prošli bi bolje - podvukao je Vornik.