10.08.2024.

06:00

Foto: Starsportphoto©

Sport

Na današnji dan: Zlato "delfina" u Los Anđelesu!

Olimpijske igre u Parizu režirale su nekoliko iznenađenja, ali postoji sport u kom se samo Srbija pita. Da, radi se o vaterpolu. Četa Uroša Stevanovića bila je prežaljena pred start turnira, porazi u grupi samo su dodatno ubile veru navijača, no, naši "delfini" izborili su se sa svim pritiscima i juče pobedom nad Amerikom izborili plasman u veliko finale. 

Vaterpolisti će, po ko zna koji put, sa velikog turnira u Srbiju doneti medalju i radost narodu. Godinama već "delfinima" u bazenu nema ravnih, a ni smena generacije nakon Igara u Tokiju nije uticala na kvalitet našeg najuspešnijeg kolektivnog sporta. 

Berba medalja počela je davno, baš na današnji dan - 10. avgusta 1984. godine na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu. Reprezentacija Jugoslavije došla je do zlata pošto je u finalnom meču završne grupe remizirala sa selekcijom domaćina - Amerikom, a osvojen bod bio je dovoljan "delfinima"  za najsjajnije odličje. 

Sistem takmičenja tada je bio nešto drugačiji. 12 ekipa bilo je razdeljeno na tri grupe, a po dve najbolje reprezentacije iz grupe prolazile su dalje u finalnu rundu. Jugoslavija je u završnici Olimpijskih igara savladala Australiju, Zapadnu Nemačku i Španiju, te je za titulu usled sjajne gol-razlike bio dovoljan i remi sa Amerikom. 

Titulu su osvojili: Milorad Krivokapić, Denis Lušić, Zoran Petrović, Božo Vuletić, Veselin Đuho, Zoran Roje, Milivoje Bebić, Perica Bukić, Goran Sukno, Tomislav Paškvalin, Igor Milanović, Dragan Andrić i Andrija Popović.