10.08.2024.

12:47

Foto: Tanjug/AP

Sport

Sija bronza kao zlato! Košarkaši Srbije uzeli medalju na OI i osvetili se Nemcima za Mundobasket! (FOTO/VIDEO)

Naše momke do pobede predvodio je Nikola Jokić tripl-dablom sa 19 poena i po 11 skokova i asistencija, a odličnu partiju pružio je Vasa Micić, takođe sa 19 koševa. Bogdan Bogdanović imao je 16, Aleksa Avranmović 13, a Filip Petrušev 11. Sa druge strane, u timu Nemačke, Franc Vagner je ubacio 18, njegov brat Moric 16, a Denis Šruder 13.

Srbija je u meč sa Nemačkoj ušla vrlo jako i motivisano, iako se možda očekivalo da neće biti tako zbog svega što se izdešavalo u polufinalu protiv SAD. Glavno pitanje bilo je hoće li naša ekipa biti fizički i pre svega psihički spremna da suprotstavi izuzetno snažnoj ekipi i aktuelnom šampionu sveta.

Odgovor smo dobili na samom startu meča, kada su naši momci krenuli da pogađaju iz maltene svih pozicija. Nisu se libili Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić i Vasa Micić da šutiraju i da na različite načine napadaju Nemce - i iz reketa, ali i van linije za tri poena. Prednost našeg tima rasla je tokom prve četvrtine, koja je završena prednošću "orlova" od devet poena - 30:21.

Znalo se, naravno, da će posle tako efikasne prve četvrtine uslediti pad u igri, kao i pad procenata šuta. Na sve to nadovezale su se i neke sumnjive sudijske odluke. Nisu Nemci pravili greške u koracima kao Ameri, ali su bili jako grubi u odbrani, što često nije sankcionisano faulovima. Na zemlji su u nekoliko navrata završili i Bogdan i Dobrić i Aleksa, a naši navijači bili su besni što nismo dobili gotovo nijedan prekršaj.

Informer

Sve to je uticalo da se Nemci malo po malo vrate u meč. Od 14 razlike, koliko smo imali na startu druge četvrtine, taj period okonačn je sa plus osam za nas - 46:38. Stao je i šut za tri, mučili smo se da pronađemo dobitnu formulu u napadu, a da nije bilo trojke Vanje Marinkovića verovatno bi razlika bila još manja.

Znali su i naši momci, ali i selektor, da bi treća četvrtina mogla da bude presudna. Delovalo je da "orlovi" možda ostaju bez snage, ali desilo se baš suprotno! Tih desetak minuta odmora na poluvremenu dobro je došlo Bogdanu, Jokiću i drugovima pa su u prvih šest minuta treće četvrtine samleli Nemce! Prednjačio je Aleksa Avramović sa bitnim poenima i ukradenim loptama, a posle trojke Ognjena Dobrića rezultat je bio 64:45! Plus 19 na 14 minuta do kraja. Nemci su nalet "orlova" prekinuli sa dve trojke, međutim, naš tim je i dalje imao veliku prednost i mogućnost da kontroliše meč do samog kraja.

Informer

Nemačka je krenula na sve ili ništa, pa je do kraja trećeg perioda uspela koliko-toliko da spusti razliku. Pred poslednju četvrtinu Srbija je imala 72:63 i bio je potrebno da se izvuče i onaj poslednji atom snage za bronzu. I to su uspeli!

Nemci su ozbiljno kidisali i pretili dramom, ali su naši momci sredinom četvrte četvrtine prelomili meč. Jeste bilo samo plus osam i napad sa Nemačku, međutim, Bogdan je pogodio trojku, a potom posle ukradene lopte Alekse Avramovića asistirao Marinkoviću za plus 13 (80:67) na sedam minuta pre kraja. Upravo je Marinkivić bio takozvani "iks faktor", pošto je na tri i po minuta pre kraja pogodio trojku za plus 15 (93:78).

Tada već je bilo jasno kome ide trijumf i ko će osvojiti medalju...

NEMAČKA - SRBIJA 83:93 (21:30, 17:16, 25:26, 20:21)

Grad: Pariz.

Dvorana: Bersi.

Gledalaca: 15.000.

Sudije: 

Sudije: Metju Kalio (Kanada), Johan Roso (Francuska), Džoni Batista (Portoriko).

NEMAČKA: Bonga, Da Silva, Lo, Gifaj, Vajler Beb, Vojtman, F. Vagner, M. Vagner, Tajs, Šruder, Timan, Obst.

Trener: Gordon Herbert.

SRBIJA: Plavšić, Jokić, Jović, Bogdanović, Dobrić, Marinković, Gudurić, Davidovac, Milutinov, Petrušev, Micić, Avramović.

Trener: Svetislav Pešić.

Informer