11.08.2024.

11:35

Foto: Reuters

Sport

FIBA odala priznanje srpskim košarkašima! Jokić, Bogdanović i Avramović među naboljim na Igrama!

Najbolji tim na takmičenju u francuskoj prestonici čini sledećih pet igrača - Denis Šruder (Nemačka), Stef Kari (SAD), Lebron Džejms (SAD), Viktor Vembanjama (Francuska) i Nikola Jokić (Srbija).

Reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama, pošto je u borbi za istu savladala sekeciju Nemačke rezultatom 93:83. Ekipa Svetislava Pešića pokazala je da igra kao švajcarski sat onda kada je to najpotrebnije, a da je ovoga puta sreća bila na našoj strani, zlatno odličje bi bilo neminovno. 

Dobre partije naših reprezentativaca primetila je Međunarodna košarkaška federacija (FIBA), koja je srpske košarkaše svrstala među najbolje na planetarnoj smotri. Prema njihovom mišljenju, naš centar Nikola Jokić deo je idealnog sastava na takmičenju u Francuskoj. Košarkaš Denver Nagetsa jedan je od najzaslužnijih za sjajne rezultate "orlova", a ukupno na proteklim mečevima upisao je 113 poena, 64 skoka i 52 asistencije. 

Dok je u nemačkom nacionalnom timu ubedljivo najbolji po proceni Svetske kuće košarke bek Denis Šruder. sa 103 poena, 15 skokova i 45 asistencija.

Informer

Nikola Jokić

Košarkaški turnir na Olimpijskim igrama osvojio je upravo američki "drim-tim", koji u prvoj postavi idealne ekipe ima čak dva igrača. Amerikanci su kroz ovo takmičenje prošli bez ijednog poraza. Na pripremnim prijateljskim mečevima izabranici Stiva Kera ostvarili su pet pobeda. Potom su u istom tonu nastavili i u grupi, kada su plasman u nokaut fazu izborili trijumfom nad Južnim Sudanom, Portorikom i Srbijom. 

U četvrtfinalu su ubedljivom razlikom savladali Brazil (122:87), u kontroverznom polufinalu su pobedili i našu reprezentaciju (95:92), da bi u samoj završnici takmičenja trijumfovali nad reprezentacijom Francuske (98:87). 

Gledajući isključivo rezultate sa Olimpijskih igara, košarkaš Golden Stejta Stef Kari je postigao 89 poena, 19 skokova i 15 asistencija. S druge strane, Lebron Džejms je upisao 85 poena, 41 skok i 51 asistenciju.

Srebrna medalja na najvećoj sportskoj planetarnoj smotri pripala je Francuzima, a veliku ulogu u sjajnim partijama "trikolora" imao je mladi Viktor Vembanjama. Košarlaš San Antionija je postigao 95 poena, 60 skokova i 20 asistencija. 

Informer

 

Nedugo posle prvog najboljeg tima, FIBA je objavila i drugi. Na planetarnoj smotri uglavnom su najbolji sportisti iz svih nacija, pa je zasigurno da je izbor bio težak. Prema mišljenju Međunarodne košarkaške federacije, kapiten Bogdan Bogdanović svrstan je u drugu idealnu petorku.

Naravno da poeni nisu merilo njegovog uticaja u našem nacionalnom timu, ali da je bek Atlante igrao veliku ulogu u uspehu "orlova" dodatno potvrđuje njegovih 110 poena, 23 skoka i 23 asistencije.

Uz njega tu su i Šej Gildžes-Aleksander (Kanada), Franc Vagner (Nemačka), Geršon Jabusele (Francuska) i Janis Adetokumbo (Grčka).

S druge strane, srpski košarkaš Aleksa Avramović proglašen je za najboljeg defanzivca Olimpijskih igara u Parizu. Harizmatični igrač koji je ovog leta prešao u redove CSKA iz Moskve bio je požrtvovan tokom celog turnira, ali često i nervirao rivale i blokirao njihove napade. Osim velike uloge u defanzivi, Čačanin je upisao i 63 poena, 15 skokova i 19 asistencija.