11.08.2024.

15:05

Foto: Tanjug/AP

Sport

MA, VI STE NAŠE ZLATO! "Delfini" udavili Hrvate, Srbija 3. put olimpijski šampion! (FOTO)

Naša ekipa je tako nakon Rio de Žaneira i Tokija osvojila i olimpijski turnir u Parizu i ušla je u istoriju kao najuspešnija olimpijska selekcija koju smo ikada imali. Jesu Mađari triput zaredom bili olimpijski prvaci početkom ovog veka, ali ovo što su uradili izabranici Uroša Stevanovića prepričavaće se godinama, verovatno i decenijama!

Ko nije verovao u ove momke pre desetak dana, gadno se prevario! O njihovoj snazi dovoljno govori što su maltene svi nakon grupne faze želeli da ih izbegnu, iako smo završili na četvrtom mestu u grupi, maltene otpisani od ostatka sveta. Samo su naši vaterpolisti verovali da mogu da dođu do samog kraja i to su danas i uradili, spektakularnom pobedom nad najvećim i najtežim rivalom - Hrvatskom.

Jesu protivnici poveli golom Lorena Fatovića, ali od tog momenta, pa maltene do samog kraja, pitali su se samo naši. Kanonadu je otvorio Nemanja Ubović, nastavili je sa po dva pogotka Nikola Jakšić i Miloš Ćuk (3:2), a nakon kratkog odgovora Hrvata, za "delfin" su pogađali Nemanja Vico, Strahinja Rašović i Nikola Dedović. Na poluvremenu vodili smo sa 8:5 i realno, dotad imali apsolutnu kontrolu nad mečom.

Informer

 

Ivica Tucak, selektor Hrvatske, uradio je nešto slično kao i kormilar SAD Dejan Udovičić, zatvorio je sve puteve Dušanu Mandiću ka golu. Najbolji vaterpolista sveta toliko je odvukao pažnju "barakudama", da su ostali mogli da razbijaju odbranu komšija.

U defanzivi, naši momci su uvek bili na liniji dodavanja, a golman Radoslav Filipović branio je kad god je bilo kritično. U jednom napadu, čak četiri maestralne odbrane! Pretili su Hrvati da unesu dramu u meč nakon pogotka Mara Jokovića za 10:7, ali onda je sevnula "bomba" i strašan pogodak Dušana Mandića! Projektil koji se ne brani! Na kraju trećeg perioda i dalje je stajalo plus tri za naše momke (11:8).

Informer

 

Stao je napad našu ekipu u četvrtoj deonici, mučili su se momci da pronađu put do gola Hrvata. Naročito u momentima kada su rivali prišli na 11:9 i imali čak četiri napada da smanje na minus jedan. Srećom, defanzivu su "delfini" doveli maltene do perfekcije, pa su odbili svaki nalet. Na tri minuta pre kraja, sjajni Dedović novim golom doneo je novih plus tri i sve je mirisalo na zlato (12:9). Hrvati su pokušali poslednji put da dođu do neizvesne završnice, srećom, nisu uspeli. Jedan postignut gol je sve što su uradili, odgovorio im je Ćuk za kraj, pa su naši momci po treći put osvojili Olimpijske igre!

Za istoriju, za buduće generacije, za pamćenje!

Informer