Autor: Informer.rs

05.04.2019.

17:55

Foto:

Sport

NIŠTA OD MEDALJE U ZAGREBU! "Delfini" preslabi za Špance u Evropa Kupu!

Ništa od medalje u Zagrebu! "Crvena furija" se u prestonici Hrvatske revanširala "delfinima" za poraz iz prošlogodišnjeg finala Evropskog prvenstva, kada je tim Dejana Savića osvojio titulu prvaka Evrope. 

Jurili su naši momci Špance tokom celog meča, i malo je nedostajalo da naprave preokret. U poslednjih osam minuta smo videli pravu dramu. Srbija je gubila 13:9, ali je napravila seriju, prišla na gol zaostatka, u poslednjem napadu je čak imala šansu da dođe i do izjednačenja. Ali, Andrija Prlainović bio je neprecizan. Na kraju, zaslužen trijumf Španije rezultatom 13:12.

Španci su počeli meč mnogo bolje i angažovanije. Već u prvoj četvrtini vodili su 4:2, 5:3. Viktor Rašović je uspeo da smanji na gol minusa, ali nisu se Španci dali, uzvratili su istom merom i čuvali dva gola razlike. Prokockali smo potom da iskoristimo igrača više, ali je Mandić ipak pre kraja četvrtine smanjio prednost rivala na 5:4.

Informer

 

Nastavili su evropski vicešampioni da nas muče i u nastavku. Sančez je početkom druge deonice iskoristio igrača više za 6:4. Potom je Prlainović pogodio prečku, pa onda i stativu. Mandić je uspeo da nas vrati opet na "minus jedan", ali su Španci žestoko uzvratili i poveli sa 8:5 na kraju prvog dela igre.

Jurili su delfini razigrane Špance, koji su tokom treće četvrtine stigli do četiri gola prednosti - 10:6. Ali, sabrali su se naši, vezali dva gola preko Rašovića i  Filipovića i došli na 10:8. Potom smo imali šansu da priđemo samo na gol minusa sa igračem više, ali Pijetlović nije iskoristio poklon. S druge strane, Špancu su to kaznili, sa peterca su vratili tri gola prednosti, dok je Filipović stavio tačku na treću deonicu - 11:9. 

Tokom poslednjeg perioda igre sa dva vezana gola Španci su otišli na 13:9. Ipak, stegli su naši odbranu u finišu i konsolidovali redove. Uzvratili su serijom 3:0, dvostruki strelac bio je Prlainović, pogodiio je i Mandić i prošli su na samo gol minusa - 13:12. Delovalo je da možemo do egala i preokreta. Odlično smo se odbranili. Ali, izblokiran je Prlainović dva puta, probao je ponovo i opet promašio, pa Španija ide dalje.

Takođe, vaterpolisti su se upoznali i sa novim zanimljivim pravilima, a podsetimo se na šta se ona odnose:

- Nakon kornera i isključenja tim koji napada na raspolaganju ima 20 sekundi, umesto dosadašnjih 30.

- Unutar šest metara, svaki prekršaj s leđa na igračem koji ima loptu i kreće se prema suparničkom golu i pokušava da šutira - kažnjava se petercem.

- Prekršaj se izdvodi sa mesta gde je faul napravljen, osim ako je prekršaj bio unutar dva metra od gola.

- Moguće je postizanje golova direktno iz slobodnog udarca van šest metara;

- Izvođač kornera može da postigne gol direktnim šutem iz ugla ili plivanjem iz kornera i šutem, a do sada je loptu morao da doda saigraču.

- Moguće su "leteće zamene" igrača do linije sredine bazena, a do sada je to moglo samo iz "kućice".

- Svaka ekipa ima pravo na po dva tajm-auta tokom susreta, a sada će treneri na klupi imati i taster kojim će davati znak zapisničkom stolu, umesto što su to do sada signalizirali rukama, pa je bilo previda. 

- Golman može da krene i u napad, odnosno sme da prepliva u drugi deo bazena.

- Pauza između druge i treće četvrtine je sada smanjena na tri minuta.

- Sudije su opremljene audio-tehnologijom (slušalice i mikrofon) kako bi lakše komunicirale.

ŠPANIJA - SRBIJA 13:12 (5:4, 3:1, 3:4, 2:3)

Bazen: Mladosti na Savi. Sudije: Zvart (Holandija) i Naumov (Rusija). 

ŠPANIJA: Lopez Pinedo, Munariz 5, Granados, Del Toro, Baraso 1, Sanahuja, Perikas, Fernandez 1,Taul 2, Perone 1, Malarač 2, Bustos 1, Lorio. 

SRBIJA: Rističević, Mandić 3, V. Rašović 2, Ranđelović, Ćuk, Pijetlović 2, Lazić 1, Aleksić, Jakšić, Filipović 2, Prlainović 2, S. Rašović, Mitrović. 

Tagovi: