Autor: Informer.rs

18.09.2019.

09:59

Foto:

Sport

ŠOKANTNI DETALJI O ŠUMAHERU! Tretman matičnim ćelijama je odmana, daje lažnu nadu...

Bivši šampion Formule 1, koji je teško povređen na skijanju u decembru 2013. godine, u prestonicu Francuske stigao je u tajnosti. "Parizijen" navodi da je to bila njegova treća poseta klinici u Parizu i poznatom lekaru Filipu Menaskeu, stručnjaku za kardiovaskularnu hirurgiju.

Šumaher je helikopterom dovezen u bolnicu, a na isti način ju je i napustio. Neki mediji su preneli da je Šumaher bio u svesnom stanju, navodno je to tvrdilo osoblje pomenute bolnice. 

Međutim, detalji njegovog lečenja u Parizu nisu poznati, dok stručnjaci smatraju da su šanse za oporavak minimalne.  Matilde Leonardi, direktorka istraživačkog centra Neurološkog instituta u Milanu, koja se bavi tom oblašću medicine, navodi da ne treba gajiti lažnu nadu.

- Ne postoji eksperimentalna terapija matičnim ćelijama koja bi imala pozitivan učinak na pacijente u stanju minimalne svesti poput Mihaela Šumahera. Ne postoje lekarski podaci i protokol koji potvrđuju postojanje i efikasan rezultat takvog tretmana. Mislim da informacija koja je dospela u javnost o bivšem vozaču samo daje lažnu nadu - poručila je Matilde Leonardi, koja je i članica Udruženja neuorologa Italije.

Ona je dodala da za sada nema pomoći tom vrstom terapije.

- Nažalost, sprovedene studije o lečenju bolesti matičnim ćelijama koje utiču na mozak i koštanu srž nisu dale nadu u oporavak, ali istraživanja se nastavljaju, i to na nekoliko frontova. Ključno je ipak da ne dajemo lažnu nadu pacijentima i njihovim porodicama. Nijedan francuski doktor nije rekao da postoji lek za Šumahera ili za one koji su u istom stanju kao on. Slučaj "Stamina" obeležio nas je, Vanoni (psiholog koji je doveo tu metodu iz Ukrajine) nije hteo da objavi svoj protokol, a susretala sam se s ljudima koji su prodali kuću kako bi mogli da priušte takav tretman. Sad kruže vesti o Šumaheru koje zavaravaju mnoge obolele i članove njihovih porodica  - navela je Leonardi.

Prema nekim izveštajima Šumaherovo lečenje košta 115.000 funti nedeljno, a obuhvata tim od 15 medicinskih sestara i lekara koji brinu o njemu. 

Bonus video

Tagovi: