Autor: Informer.rs

09.12.2019.

15:16

Foto:

Sport

IZDAJNIK - OVAJ ČOVEK JE RUSIJI POMAGAO U DOPINGU, PA JE RASKRINKAO! Pobegao je u Ameriku i promenio izgled!

Grigori Rodčenkov pre više od godinu i po dana optužio ruske sportiste, tvrdeći da postoji sistemski doping, kao i da mu je život ugrožen "jer Kremlj želi da on prestane da priča".

Nakon izbijanja skandala 2015. godine, Rodčenkov je prebegao u Ameriku, gde se od januara 2016. godine nalazi u programu zaštite svedoka. U zamenu za to, pristao je da sarađuje sa istražiteljima WADA.

Bivši zvaničnik antidoping angencije Rusije (RUSADA) koji se od 2015. godine nalazi u Americi, dao je prošle godine intervju i zbog toga je promenio lični opis. "Iz bezbednosnih razloga" obrijao je brkove, ofarbao kosu i obukao pancir. Kako bi donekle  postupak, rekao je da postoje informacije da mu je život ugrožen i da su zbog toga preuzete određene mere. Rodčenkov je istakao da veruje da je predsednik Rusije Vladmir Putin bio upoznat sa doping programom uprkos negiranju Kremlja.

- Nisam lažov. U Rusiji nisam govorio istinu, ali od kako sam došao u Sjedinjene Američke Države, govorim istinu - rekao je Rodčenkov osvrćući se na tvrdnje ruskog predsednika da sve optužbe iznosi u dogovoru sa američkim službama.

Grigori Rodčenkov, je iskusni hemičar i bivši direktor RUSADA, na čijem čelu je bio od 2005. do 2015. godine. Dar za hemiju nasledio je od roditelja koji su nekada bili vrhunski sovjetski lekari. Tokom školovanja bio je vredan i uzoran đak, kasnije i student. Pre nego što je postao direktor državne anti-doping agencije, radio je u petrohemijskoj industriji.

Njega je novembru 2015. godine suspendovala Međunarodna anti-doping agencija (WADA) zato što je učestvovao u lažiranju testova pod pokroviteljstvom države.

Nakon što su ispitane tvrdnje koje je izneo, ruskim sportistima zabranjeno je učestvovanje na Zimskim Olimpijskim igrama u Pjongčangu. Zbog toga je 168 takmičara iz Rusije takmičilo  pod neutralnom zastavom, a kojima je Međunarodni olimpijski komitet uputio poziv da učestvuju nakon što je dokazano da su "čisti".


Bonus video

Tagovi: