Autor: Informer.rs

02.05.2020.

08:22

Foto:

Sport

JEDVA PREŽIVLJAVAJU! Pokrenut fond za pomoć ugroženim atletičarima!

Nema takmičenja od čijih nagradnih fondova se živi pa je pokrenut fond za pomoć na inicijativu Hikama El Geruža pod pokroviteljstvom princa Alberta II od Monaka.

Ekipni sportovi igrače vezuju novčanim ugovorima dok je u individualnom situacija drugačija, oni živi se od prihoda ostvarenih po takmičenjima. Teniseri su na inicijativu Novaka Đokovića, osnovali svoj fond u koji najbolji uplaćuju za one slabije rangirane, a sad je nešto slično pokrenuto i u atletici.

Inicijativu za pokretanje fonda za atletičare pokrenuo je svetski rekorder na 1500 metara Hikam El Gueruž. Predlog bivšeg Marokanskog atletičara su odmah prihvatile i Svetska atletika (SA) i Međunarodna atletska fondacija (IAF) koja od 1986. pomaže razvoj atletika kroz razne programe preko nacionalnih saveza.

- Pokušaćemo da pomognemo što većem broju sportista. Posebno bih se zahvalio Hikamu što nam je preneo ovu ideju i predsedniku IAF princu Albertu na snažnoj podršci ovom projektu. U kontaktu sam sa sportistima širom sveta i znam da mnogi doživljavaju finansijske teškoće kao posledicu gašenja većine međunarodnih sportskih takmičenja u poslednja dva meseca – rekao je predsednik SA Sebastijan Kou.

Počasni predsednik IAF-a je princ Monaka Albert II koji je odmah po osnivanju fonda za pomoć atletičara uplatio 500.000 dolara. 

Bonus video