Autor: Informer.rs

17.02.2021.

08:14

Foto:

Sport

SRPKINJA LEČI ŠUMAHERA! Mlada doktorka iz Srbije u timu koji brine o legendi! Otkrila samo jednu stvar!

Legendarni vozač pre više od sedam godina doživeo je strašnu nesreću na zimovanju. Malo se zna o njegovom zdravstvenom stanju, jer porodica ne želi da priča o detaljima Šumaherovog oporavka.

Doktorka Tasić je potvrdila da je u timu koji leči legendu Formule 1, Mihaela Šumahera. Ali uprkos insistiranju voditelja Filipa Čukanovića u Jutrnjem programu TV Prva, nije želela da otkrije mnogo detalja.

- To su informacije o kojima ne mogu mnogo da pričam, zaista ne mogu. Još uvek se radi - rekla je ona uz osmeh.

Informer

Mihael Šumaher je tešku povredu glave doživeo na skijanju

Doktorka Tasić je trenutno u timu koji klinički ispituje terapiju matičnim ćelijama, a njen rad je između ostalog fokusiran na smanjivanje smrtnosti pacijenata sa kovidom 19.

- Deo tima koji za cilj ima lečenje pacijenata koji su sa ozbiljnijom kliničkom slikom. Ako dođe do upale pluća, pacijenti imaju problem sa disanjem i ako dolazi do reanimacije stopa smrtnosti je od 30 do 60 odsto. Problem u plućima je tada citokinska oluja, sam cilj ćelijske terapije je smanjenje toga. Ovo kliničko istraživanje je još uvek u toku, a cilj je da se kod pacijenata specifične ćelije ubrizgavaju tri puta na 48 sati, sve dok se njihova klinička slika ne poboljša - rekla je ona.

U pitanju je intravenska transplantacija matičnih ćelija, koja se u Francuskoj već primenjuje.

- Terapija je bezbedna, što je najbitnije, i efikasnost se sada pokazuje, ne možemo još uvek ništa konačno da kažemo, ali smo na dobrom putu.