Autor: Informer.rs

23.04.2021.

12:27

Foto:

Sport

ĐERONA POVUKAO PRAVE POTEZE! Čeka se debi PEŠMALBEKA

Dolazak Tonija Đerone na mesto selektora rukometne reprezentacije Srbije, promenio je mnogo, a sve ide u dobrom smeru.

Orlovi su već obezbedili učešće na Evropskom prvenstvu, a veliki uspeh, ostvarili su na mečevima protiv Francuske - pobeda i nerešen rezultat.

Španac je u tim vratio Petra Nenadića, a ekipu je pojačao Urošem Borzašom (Tuluz) i Draganom Pešmalbekom (Nant).

Pivotmen Nanta jedva čeka kada će ponovo da dobije državljanstvo.

- Izabrao sam Srbiju i osećam se zaista dobro, manje je straha. Saigrači u Nantu su razumeli da je to bolje za mene i odo prvog trenutka su me podržali. Imam nivo za veliku reprezentaciju, ali u Francuskoj nije bilo mesta za mene. Selektor Gijom Žil me je nedavno uvrstio na spisak igrača na koje računa za preostala dva meča kvalifikacija, ali prelimio sam i doneo odluku da je Srbija moja budućnost. Žilova želja je bila da budem u timu protiv Grčke, međutim, u tom slučaju u naredne tri godine ne bih mogao da promenim reprezentacij. Selektor Francuske nije računao na mene za predstojeće Olimpijske igre i Evropsko prvenstvo 2022. i dileme nije bilo. Srećan sam što sam izabrao Srbiju - ističe Pešmalbek za Sport Klub.

Informer

Orlovi 29. aprila završavaju kvalifikacije protiv ekipe Grčke, tako da ćemo debi Pešmalbeka sačekati još malo.

- Selektor Đerona i sportski direktor Ratko Nikolić u kratkom periodu uradili su veliki posao, doneli su nešto novo Srbiji i radujem se što ću biti deo ambicioznog projekta. Što se mene tiče sutra bih mogao da dođem i obučem dres zemlje koju mnogo volim, međutim, nemam pasoš Srbije. Do 18. godine imao sam dvojno državljanstvo, ali kada sam postao punoletan morao sam da se odlučim i logično izabrao sam Francusku. Vremena se menjaju, verujem na bolje i za srpsku reprezentaciju i za mene lično. Sada sve zavisi od toga kada ću dobiti neophodne papire. Ne brinem, verujem da bih u junu mogao da debitujem.

Pešmalbekovi saigrači u Nantu bili su Milan Milić, nekadašnji igrač Metaloplastike i legenda makedonskog rukometa, Kiril Lazarov.

- Sjajni ljudi i igrači. Super je za mene jer mogu da vežbam srpski jezik. Nije dovoljno dobar, ali mogu sve da razumem i mogu da pričam. Samo može da bude bolje. Kada sam pre pet godina došao u Nant nisam znao srpski, samo neke reči. Sećam se, Senjamin Burić je 2016. bio ovde i kada je čuo da mi je ime Dragan mislio je da će imati novog prijatelja, ali nisam znao jezik i morao je da sačeka godinu dana da ‘progovorim’ i da pričamo na srpskom. Kako sam učio? Kupio sam knjigu, seo i polako učio. Bez ičije pomoći. Nije bilo lako, ali pomogli su mi Burić, Jerko Matulić, kasnije Kiril i Milić. Tako sam počeo. Sa majkom sada pričam samo na srpskom jer je to bolje za mene da usavršim jezik.