Autor: Informer.rs

25.04.2021.

09:05

Foto:

Sport

HAOS U CRNOJ GORI! SRPSKE ZASTAVE U PODGORICI I BUDVI! "Veseli se srpski rode" odjekivalo na dočeku sjajnog Petra Liješevića! /VIDEO/

Doček mladog boksera izazvao je veliku buru, zbog toga što je slavio sa srpskom zastavom.

​​Građani su Petra dočekali na aerodromu u Golubovcima uz transparente "Petre, ti si ponos Njegoševe Crne Gore“, uz trobojke, skandiranje i pesme.

Petar je i po dolasku u Crnu Goru poneo masku sa trobojkom, kojom se predstavio i na startu takmičenja u Podgorici. U Budvi se okupilo oko stotinu navijača. Uz "ti si Pero svetski šampion“, pa do "veseli se srpski rode, srpski rode do slobode“, građani su dočekali Petra, koji je bio ogrnut srpskom zastavom. 

Mnogi u Crnoj Gori su mu zamerili zbog toga, 18-godišnji Budvanin je na udaru medija, iako je svojoj zemlji doneo jedan od najvećih sportskih uspeha. 

"Vijesti“ su mu zamerile na zastavi sa ocilima, ali dobio je Petar podršku velikog broja zemljaka.

- Ali, umesto da njegov veliki uspeh ujedini i zbliži, srebrna medalja je podelila sportsku, i ne samo sportsku Crnu Goru. Petar je večeras stigao na podgorički aerodrom, a ispred – kao da je reč o političko-nacionalnom mitingu, sa koreografijom koja ne slavi sportski uspeh momka iz Crne Gore. Klicalo se Petru, ali i – Kosovu, Srbiji, pored trobojki, vijorile su se, pa i dominirale, zastave Srbije, zastave sa četiri ocila, nije bilo zvaničnih simbola države Crne Gore, pod čijom zastavom se Petar borio u Kjelceu - pišu Vijesti.

Na boks turniru, Liješević je bio u opremi Crne Gore, ali je nosio masku sa starom zastavom Knjaževine Crne Gore iz 1905. godine. Ta zastava je bila dominantna na litijama, a kasnije i na izborima, kada je sprečena primena spornog Zakona o slobodi veroispovesti, posle čega je došlo do promena vlasti posle više decenija vladavine Mila Đukanovića.