03.08.2021.

12:37

Foto: Predrag Milosavljević

Sport

OSVAJAČICE ZLATA I BRONZE POSETILE REDAKCIJU INFORMERA! Milica i Tijana: Idemo u Pariz po zlatnu medalju! /FOTO/

Lepe tekvondistkinje su sa svojim trenerom Draganom Jovićem Galetom (51) Srbiji donele dve medalje sa Olimpijskih igara u Tokiju, a juče su posetile redakciju Informera.

Milica je u kategoriji preko 67 kilograma osvojila zlato, a Tijana bronzu za takmičarke do 49 kilograma. I jednoj i drugoj je to druga medalja sa najveće sportske smotre, ali tu ne planiraju da se zaustave, otkrile su prilikom posete našoj redakciji.

Odrasle zajedno

Milica, kao što je najavila i ranije, ide u penziju nakon drugog zlata posle Londona 2012, a ta činjenica nikome ne pada teže od Tijane, koja je u Riju 2016. osvojila srebro.

Informer

 


- Jako mi je teško zbog toga. Ja sam navikla da budem uz Milicu ceo svoj život. Odrasla sam sa njom, od moje 12. godine putujemo zajedno. Izvanredna je sportistkinja i osoba, na nju svi treba da se ugledamo. Biće mi teško da ja budem najstarija u sali. Veliki je izazov, nešto mnogo drugačije. S jedne strane me raduje da je to moj razvojni put, ali sa druge me i plaši. Bilo kako bilo, moram da se okrenem svojim obavezama. Moja želja su Igre u Parizu i ta jedna zlatna medalja koja mi fali u kolekciji, ali o tom potom. Nadam se svakako da će Milica biti uz mene u sali i da će putovati sa nama turistički, mada sigurno neće preko noći prestati da trenira - uverena je Tijana.

Iskusnija sportistkinja je odmah potvrdila Tijanine reči i uz osmeh rekla da već ima isplaniran put u Pariz.

- Ja sam spremna da idem u Pariz sa Tijanom. Moći ću u miru da navijam i nacrtam zastavu Srbije na licu - našalila se Milica.

Milica se povredila pre Tokija

Milica Mandić povredila se samo 25 dana pre Olimpijskih igara. Na sreću, povreda nije bila ozbiljna, mišić zadnje lože dobio je malu rupturu. Koliko god čudno zvučalo, za trenera Jovića to je bio dobar znak.
- Milica pred svako veliko takmičenje na kojem je osvojila zlato imala je problem sa povredom. Uoči OI u Londonu 2012. izvrnula je nogu, a pred Svetsko prvenstvo 2017. mučio ju je trbušni mišić - otkriva Gale.


Mandićevoj je odlaganje Igara u Tokiju za godinu dana zbog epidemije koronavirusa poremetilo i planove na privatnom polju. Svadba sa izabranikom Markom Đuričićem, sa kojim je ovog meseca proslavila osam godina veze, odložena je i održaće se ove godine, ali Milica ne voli da govori o svom privatnom životu. Ipak, ne krije da bi porodicu, verenika, Tijanu i Galeta stavila pored sebe na podijum jer su svi oni zaslužni za njenu medalju.

Informer

 



- Ovo je uspeh Galeta, Tijane, celog stručnog tima, porodice i verenika jer su se svi žrtvovali zarad Igara. Bilo mi je pomalo teško da se adaptiram na još godinu dana priprema, ali me je sport naučio da se prilagodim svemu što je ispred mene. Takođe, moja mama je imala zdravstvene probleme. Kada vidite da to neko iznese damski, bez ikakvog pogovora, a to su bili stvarno strašni problemi, mene je moglo da bude samo sramota ako osećam stres zbog epidemije, priprema... Ona me je sve ove godine motivisala i dan-danas je tako - otkriva Mandićeva.

Medalja za baku

Informer

 

Svoju heroinu ima i Tijana Bogdanović. Ona je medalju posvetila baki, koja je nedavno preminula.

- Bakina smrt je moju porodicu iznenadila. Skupljala je sve članke iz novina o meni, po ceo dan vrtela kanale gde ja treba da se pojavim, hvalila se svima da je moja baka... Medalja je za nju, verujem da je srećna - otkrila je Tijana.
 

Gale: Potrebna je pomoć države za medalje u Parizu

Odavno je poznata priča da je Dragan Jović Gale 2005. prodao stan i otišao u podstanare sa suprugom i troje dece kako bi budućim šampionima obezbedio adekvatne uslove za treniranje u garaži. Sada kada ima četiri medalje sa olimpijskih igara jasno je da se žrtva isplatila. Kako sam kaže, malo je reći da je ponosan na svoje devojke, ali dalje ne može baš sve sam.

- Konačno smo u junu mesecu našli adekvatan prostor za naš tekvondo klub koji će ličiti na pravi sportski centar od septembra. Nalazi se na Karaburmi. Doduše, ušli smo u visok zakup. Nadamo se da ćemo imati pomoć određenih institucija u državi jer smatram da deca koja dolaze to zaslužuju. Imamo mnogo talenata, na Igre u Pariz bismo voleli da idemo sa četiri takmičara, to nam je cilj - kaže Gale.