08.12.2021.

22:06

Foto: Tanjug

Sport

MAKS ILI LUIS? Legenda F1 zna ko je apsolutni favorit pred veliko finale

- Iskustvo, koje je stekao poslednjih godina, kada je Mercedes bio dominantan omogućilo mu je da ima jači karakter od glavnog konkurenta Maksa Ferštapena, kojem je ovo prva sezona u kojoj ima bolid sposoban da redovno pobeđuje - rekao je 91-godišnji Britanac za AFP.

Ferštapen, vozač Red Bula i Hamilton trku pre kraja šampionata imaju po 369,5 bodova, ali je Holanđanin vodeći zbog jedne pobede više u odnosu na Hamiltona.

- To je dobro za sport. Poslednjih godina ljudi su znali unapred ko će pobediti, ali ova sezona je neverovatna - dodao je on.

Informer

Berni Eklston

Eklston je ocenio da se Ferštapen suočava i sa "psihološkim igrama" Mercedesa.

Hamilton je do sada osvojio sedam titula u Formuli 1, a ukoliko osvoji novu titulu postaće najuspešniji vozač u istoriji šampionata, ispred nemačkog vozača Mihaela Šumahera.

Eklston je istakao da to neće promeniti Hamiltonovo mesto u najboljih pet vozača, prema njegovom mišljenju, kao i da će najbolji ostati francuski vozač Alan Prost (šampion - 1985, 1986, 1989. i 1993. godine).

- On je bolidom upravljao sam bez ikakve pomoći, za razliku od sadašnjih vozača, koji dobijaju uputstva preko radija. Takođe on je uvek imao veoma jake protivnike - rekao je Eklston, koji je na drugo mesto najboljih svih vremena stavio Argentinca Huana Manuela Fanđa (šampion - 1951, 1954, 1955, 1956. i 1957. godine).

Poslednja trka u aktuelnom šampionatu Formule 1 vozi se u Abu Dabiju, u nedelju.