04.01.2022.

23:34

Foto: Reuters

Sport

POSTAVLJEN MEHUR! Sve je spremno za početak ZOI u Pekingu

Kina, gde je izbila epidemija koronavirusa krajem 2019. godine, u velikoj meri je iskorenila bolest primenjujući vrlo stroge mere praćenja i suzbijanja virusa i vakcinacije.

Ta zemlja je praktično zatvorila svoje granice u martu 2020. godine, a međunarodni letovi su drastično smanjeni.

Kako bi dočekali oko 3.000 sportista i članove njihovih ekipa, organizatori su uspostavili zdravstveni mehur pre dolaska prvih učesnika, kako bi se izbegao bilo kakav kontakt između ljudi iz inostranstva i lokalnog stanovništva.

Barijere su držale prolaznike na bezbednoj udaljenosti od objekata planiranih za Igre, kao što je Olimpijski stadion na kome će se održati ceremonija otvaranja 4. februara.

- Unutar mehura ćemo uvesti vrlo stroge zdravstvene mere, uključujući i svakodnevna testiranja na koronavirus, kako bismo osigurali da se slučajevi zaraze brzo otkriju - rekao je član Organizacionog komiteta Džao Vejdong.

Svi strani takmičari moraju biti vakcinisani, a ostali moraju u karantin na tri nedelje.

- Snažno preporučujemo treću dozu. Pažljivo pratimo novu varijantu omikron i njen globalan uticaj - naveo je Džao Vejdong i dodao da je u bliskoj komunikaciji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom.

Kineski sportisti i osoblje unutar mehura, volonteri, vozači, kuvari, neće napustiti mehur sve dok se ne završe Paraolimpijske igre, koje su na programu od 4. do 13. marta i obave karantin.

Takmičenju mogu da prisustvuju samo stanovnici Kine.