Autor: Informer.rs

23.01.2022.

15:51

Foto: Tanjug/AP

Sport

ZEMLJA ČUDA - ISLAND! Bio fudbalski REPREZENTATIVAC, a sada kao RUKOMETAŠ grabi ka medalji!

Zemlja vatre i leda, ali pre svega zemlja čuda! Navikao nas je Island poslednjih godina da na velikim takmičenjima pravi ogromne rezultate iako u državi ima tek nešto manje od 400.000 stanivnika... Svetsko i Evrsopko prvenstvo u fudbalu pamtiće se dugo godina, ali čuda koja Ribari prave na kontinentalnoj smotri u rukometu korak su dalje. 

Godinama se Islanđani nisu borili za medalje iako su uvek na takmičenja dolazili sa epitetom "favorita iz senke". Ove godine su okrnjeni više nego ikada, sastav Gudmura Gudmundsona pravi nestvarne rezultate i ruši sve barijere. Nastupaju Ribari bez nekolicine vrhunskih igrača, a u sastavu zbog koronavirusa nema Palmarsona, Sigurdsona, Smarasona, Eliasona, ali ni to nije problem budući da je u petak srušena Francuska i to više nego ubedljivo - 29:21.

Heroj pobede nad Francuzima bio je Vigo Kristjanson, strelac čak devet golova i to za svega 35 minuta na terenu. Sve bi to bili normalno da Islanđanin iza sebe ima "normalnu", a ne filmsku priču. 

Informer

Kristjanson je 2013. godine bio fudbalski reprezentativac Islanda nakon čega je rešio da se oproba u rukometu. Dakle, heroj pobede nad olimpijskim šampionom se rukometom bavi od 20. godine!? Priliku je dobio u danskom Randersu, ali je ispao iz elitne divizije, prešao je potom u Vest Vien, a budno oko bundesligaških klubova videlo je ekstremni talenat. 

Zapaženim partijama, preporučio se Lajpcigu, potom je branio boje Veclara, a već 2020. godine postao je standardni reprezentativac! Navikli smo da rukomet piše bajke, ali kada se to "ukombinuje" sa rukometom dobijemo Viga Kjristjansona. 

Informer