14.02.2022.

12:50

Foto: reuters

Sport

SKANDALOZNA ODLUKA! Ruskinja neće dobiti medalju!

Kako se navodi, ako mlada Ruskinja osvoji medalju neće biti ceremonije, a takođe neće biti održana ceremonija u timskoj konkurenciji.

Podsećamo, Rusija je sa Valijevom u timu osvojila zlato, nakon čega je ustanovljeno da je koristila lek "Trimetazdin" i prekršila anti-doping pravila.

Takođe, od Međunarodne klizačke unije zatraženo je da 25 takmičarki učestvuje u slobodnom programu 17. februara, ukoliko 15-godišnja Ruskinja bude medu 24 najbolje posle kratkog programa.

Valijeva je tokom minulih dana bila u centru pažnje prvo jer je zadivila svet istorijskim četvorostrukim okretom kojim je donela zlato Rusiji, a potom je utvrđeno da je koristila trimetazidin, lek za srce, koji je na listi nedozvoljenih supstanci.

Informer

 

Lek koji je koristila Ruskinja se koristi kod angine pektoris i vrtoglavice, a takođe poboljšava protok krvi i izdržljivost i pomaže sportistima kod velikih napora.

Svetska antidoping agencija ga je zabranila i stavila ga na listu modulatora hormona, međutim navodno je "rupa" u tome što je Valijeva maloletna.