Autor: Informer.rs

03.07.2022.

18:38

Foto: Tanjug

Sport

ISPISANA JE ISTORIJA FORMULE 1! Karlos Sajns na tornu! Umalo izbegnuta tragedija...

Nema sumnje da je ovo bila najbolja trka ove godine i da će biti upamćena kao jedna od najboljih.

Nije mogao da se nasluti pobednik sve do samog kraja, a nakon prekida i umalo tragičnog incidenta, usledila je pobeda i to prva u karijeri za Karlosu Sajnca iz Ferarija!

Informer

 

Trka je odmah po početku prekinuta. Kinez Guanju Džou čiji je bolid poleteo, okrenuo se naopako i tako putovao nekoliko desetina metara dok nije završio na zidu, a potom i preko njega. Na svu sreću, zaštitni oreol sprečio je teže, pa i kobne povrede za vozača Alfa Romea.

Informer

 

Maks Ferštapen je pretekao Karlosa Sajnca na prvoj poziciji, ali je po prekidu trke sve bilo restartovano. Više od pola sata kasnije, nadmetanje je nastavljeno,a u međuvremenu je saopšteno i da je Džou svestan i da je dobro.

Sajnc je postao mnogo bolji, sačuvao je lidersko mesto i vodila se borba i između njega, Maksa i Leklera. Ferštapen je ubrzo osetio probleme na bolidu, što ga je navelo da se požali ekipi koja ga je uveravala da je sve u redu, a nije bilo. Zadnje krilo je pravilo poteškoće aktuelnom svetskom šampionu što ga je kasnije koštalo bitke za podijum. 

Informer

 

Hamilton je  po prvi put ove sezone vodio, a potom se dogodio kvar na bolidu Estebana Okona koji je parkirao na startnom ciljnom pravcu što je uzrokovalo vozilo bezbednosti. Nakon nekoliko krugova, ponovo se nastavila bitka, a Sajnc je pretekao Leklera na prvom mestu, a Serhio Perez je pritiskao Luisa Hamiltona na trećem mestu i vrlo brzo ga pretekao.

Pratio je Britanac dešavanja ispred sebe, posebno kada su se Perez i Lekler borili za drugo mesto, na kratko ga se i on dograbio, ali sve je obeleženo isprepletanim bitkama za pozicije.  Sajnc je do kraja uspeo da održi svoju prednost i tako dođe do prve pobede u svojoj karijeri, što je dugo iščekivao. Serhio Perez, praktično sa začelja, došao je do drugog mesta, dok je domaći Vozač Luis Hamilton zauzeo visoko treće mesto. Četvrti je bio Šarl Lekler, peti Fernando Alonso, a potom su usledeli Maks Ferštapen, Mik Šumaher, Sebastijan Fetel i Kevin Magnusen.

Poredak vozača u današnjoj trci za Veliku nagradu Velike Britanije:

1. Karlos Sainc (Ferari) dva sata, 17 minuta, 50,311 sekundi
2. Serhio Peres (Red Bul) + 3,779
3. Luis Hamilton (Mercedes) + 6,225
4. Šarl Lekler (Ferari) + 8,546
5. Fernando Alonso (Alpin) + 9,571
6. Lando Noris (Meklaren) + 11,943
7. Maks Verstapen (Red Bul) + 18,777
8. Mik Šumaher (Has) + 18,995
9. Sebastijan Fetel (Aston Martin) + 22,356
10. Kevin Magnusen (Has) + 24,590
11. Lens Strol (Aston Martin) + 26,147
12. Nikolas Latifi (Vilijams) + 32,511
13. Danijel Rikardo (Meklaren) + 32,817
14. Juki Cunoda (Alfa Tauri) + 40,910

Trku nisu završili:

Esteban Okon (Alpin)
Pjer Gasli (Alfa Tauri)
Valteri Botas (Alfa Romeo)
Džordž Rasel (Mercedes)
Aleksander Albon (Vilijams)
Gvanju Džou (Alfa Romeo)