Autor: Informer.rs

26.08.2022.

11:00

Foto: Tanjug/AP

Sport

NOVI TIM U FORMULI 1! Potvrđeno iz najbržeg cirkusa! Startuju od 2026. godine!

Prema saopštenju FIA do 2026. godine će napajačke jedinice sigurno i dalje imati 1.6-litarske V6 motore, dok će kapacitet elektromotora biti povećan. Zbog toga će i taj električni segment biti skuplji, što će uticati na povećanje budžeta, odnosno, "salary cap-a".

- Oduševljen sam zbog dolaska Audija u Formulu 1, slavnog auto-moto brenda, pionira i tehničkog inovatora. Ovo je veliki trenutak za naš sport i označava snagu koju imamo kao globalna platforma da nastavimo da rastemo - rekao je Stefano Domenikali, direktor Formule 1.

Nemački gigant je najavio ulazak u Formulu 1 pred Veliku nagradu Belgije, dok će do kraja godine otkriti ko će činiti tim kroz tri godine.

Postrojenje će biti postavljeno u Nojburgu, prvi put u više od decenije da će se to desiti u Nemačkoj.

Iz Audija napominju da su testovi već u toku, kao i da trenutno rade na okupljanju osoblja, stvaranju prostora i tehničke infrastrukture do kraja godine. Rok im je do 2026. godine da sve završe.

Čelnici Formule 1 želeli su da puste još jednog proizvođača automobila, pogotovo posle odlaska Honde, čime bi napravili konkurenciju Ferariju, Mercedesu i Renou.

Još ranije se zna da i Porše želi u najbrži cirkus na svetu, a to su potvrdili Žan Tod i direktor F1 Domenikali.