Autor: Informer.rs

09.10.2022.

10:21

Foto: reuters

Sport

TOTALNI HAOS U JAPANU! Maks Ferštapen je šampion Formule 1! O ovome će se dugo pričati

Maks Ferštapen je slavio ispred timskog kolege Serhija Peresa i Šarla Leklera u Ferariju, po kiši na stati "Suzuka".

Trka Formule 1 na stazi Suzuka za VN Japana trajala je ukupno oko tri sata. Počela je u sedam ujutru po našem vremenu, ali je vožena u katstrofalnim uslovima, prekinuta je, pa je pauza trajala više od dva sata. Na kraju, posle oko 50 minuta efektivne vožnje,  Maks je trijumfovao i postao svetski šampion. Ferštapen je  upisao 12. pobedu ove sezone, a 32. u karijeri. Holanđanin je u cilju imao skoro 27 sekundi prednosti u odnosu na Šarla Leklera u Ferariju. Međutim, on je pomeren na treće mesto zbog greške u finišu trke, kada je izleteo sa staze, pa je drugo mesto preuzeo Serhio Peres.

Informer

 

U jednom trenutku je čak na stazi bio kamion u koji se Pjer Gasli, vozač Alfa Taurija, umalo zakucao.

Informer

 

Zbog nemogućih uslova na stazi Suzuka vozači su vozili oko 50 odsto trke. Iako se očekivalo da će se zbog toga deliti manje bodova, ipak nije bilo tako, što je izazvalo veliku konfuziju nakon trke. Prvih nekoliko minuta niko nije znao da je Ferštapen šampion, čak ni on sam kada su mu rekli.

Informer

 

Trka je počela po jakoj kiši, na stati se prevrnuo Ferarijev Karlos Sainz, pa je trka zaustavljena. Izašao je i sigurnosni automobil, ali je trka pekinuta u trećem krugu. U međuvremenu se dogodio i jedan incident. Dok su vozači bili u zadnjem krugu pre prekida, na stazi se pojavio kamion s dizalicom. Gasli se zbog užasne vidljivosti umalo zakucao u kamion što je izazvalo veliko negodovanje vozača, stručnjaka i navijača. Dva sata se čekalo da trka ponovo počne.  Zbog vremenskog ograničenja vozilo se još samo 50-ak minuta kada je trka nastavljena.

Trka je počela iza sigurnosnog automobila, potom su svi vozači  otišli u boks po  brže gume. Maks je sačuvao prednost do kraja i ispostavilo se u Japanu osvojio šampionski trofej. A, možda i ne! Videćemo da li će biti promena.

Bonus video