21.10.2022.

08:10

Foto: Privatna arhiva

Sport

VRATIO SE IZ AMERIKE DA NAPRAVI ŠAMPIONE! Prokuplje na mapi sveta gradova borilačkih veština! (FOTO)

Kako kaže, ovaj profesor sporta i fizičkog vaspitanja, koji je trenutno na master studijama, želja mu je da Prokuplje povrati staru boksersku slavu, koju je imao u bivšoj Jugoslaviji.

- Mi ovde smo veliki borci, deca su izuzetno talentovana i na tome treba da se radi. Prokuplje je uvek bio grad borilačkih veština i to treba i da ostane. Zbog toga sam se vratio i otvorio klub. Janja Savić (15) je jedan od članova koji potvrđuje da je to istina, jer je na svetskom prvenstvu u Italiji, koje je održano početkom oktobra osvojila titulu prvaka i opet obeležila Prokuplje na mapi šampiona - kaže Kurtić.

Informer

Dodaje da ljubav prema borilačkim veštinama popularna u Prokuplju i iako je ponuda koju je imao u Americi primamljiva, njemu ej bilo draže da se vrati i radi sa mladima u svom rodnom kraju.

Kurtićevi roditelji Nadica i Nebojša već tridesetak godina drže Karate klub Prokuplje i proslavljeni su u ovom sportu, a njihovim stopama krenuo je i Milan. Odlično je izučio borilačke veštine i imao je od koga da je nauči do savršenstva i sada svoje znanje prenosi na druge. U njegovom Kik-boks klubu „MK tight gym“ mesta su pronašli i odrasli i najmlađi. Tako je najstariji član  šezdesetčetvorogodišnji Milovan Milović, a najmlađa je Tara koja ima svega dve i po godine.

Informer

 

- Trenirao sam karate, a kada je Milan otvorio klub, prešao sam na kik-boks. Za mene je ovo način života, relaksacija. Bavim se stresnim poslom i svaki trening mi je ventil od svih dnevnih teškoća - kaže specijalista ORL dr Dragan Milenković.

Slično misle i mlađi, posebno srednjoškolci koji ne samo da uče borilačke veštine u ovom klubu, već i kako da postanu dobri ljudi, pomažu drugima.

Informer

- Borilačke veštine nisu nasilan sport kako se misli. Učimo da izgradimo sebe, budemo tolerantni i razvijamo pozitivne vrednosti. Već dugo treniram i primetio sam da sam mnogo smireniji i bolje je što se bavim sportom, nego da trošim vreme na poroke - kaže Ilija Babić, koji je srednjoškolac.

Svakoga dana sve je veći broj onih koji žele da nauče borilačke veštine, izgrade sebe, a to je bio i
Kurtićev cilj. Nagrade koje su počele da pristižu su motiv svima da nastave i budu još bolji. Trenutno im je najveći motiv upravo Janja koja je bila jedini učesnik Svetskog prvenstva iz Prokuplja i u jakoj konkurenciji, osvojila titulu svetskog šampiona u svojoj kategoriji.

Informer

- Zaista je poseban osećaj, jer sam uradila nešto za svoju zemlju, grad i klub. Ljudi imaju predrasuda što se tiče borilačkih veština, posebno devojke, ali je kik-boks sport tolerancije i taktike, ne snage i sile - opisuje svoje viđenje ovog sporta Janja Savić.

Dodaje da je naravno neophodno se odreći mnogo toga, ali da je cilj koji se postiže vredan truda i
odricanja.

I zbog svih njih, koji se trude i vredno izgrađuju sebe, Prokuplje polako stvara šampione i crta se na
svim svetskim mapama gradova u kojima su borilačke veštine važne i na prvom mestu.