23.12.2022.

15:35

Foto: Privatna arhiva

Sport

ZBOG LJUBAVI RAZBIJA TABUE! Ivan Martinović JEDINI naš muški predstavnik u SINHRONOM PLIVANJU! Sa Jelenom hoće na Olimpijske igre! (VIDEO+FOTO)

Razlog naravno prelepe "balerine" u vodi, akrobate, koje izvode špage iznad vode, dvostruki, trostruki salto...

Nisu, međutim tu samo - ONE. Ovaj sport je godinama unazad mešovit, lepšem polu pridružili su se i muški takmičari, koji su u ovom sportu videli lepotu, dinamičnost, atraktivnost i odlučili da se oprobaju u njemu. 

E sad, Međunarodni olimpijski komitet je danas doneo jednu revolucionarnu odluku: prvi put u istoriji muškarci će imati pravo nastupa u sinhronom plivanju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, premela je Svetska asocijacija vodenih sportova - FINA. 

I Srbija ima svog predstavnika u ovom prelepom sportu. Ivan Martinović se prošle godine sa plivanja zbog devojke prebacio na sinhrono plivanje i sad uživa u sportu i - ljubavi sa Jelenom Kontić, sa kojom se takmiči u paru. 

- Jeste, Jelena je razlog. Trenirao sam plivanje 15 godina. Prošle godine kad smo počeli da se zabavljamo ona je već bila u sinhronom plivanju, a ja sam došao na bazen da održavam formu i eto, probao i ostao u tom sportu. Prelaz nije bio težak zbog mog kretanja kroz vodu, i "skilova" koje sam stekao kroz plivanje. I učenje je bilo brže nego kod nekog ko nije u plivanju - priča Ivan za Informer.rs.

I DRUGARI SE PONEKAD NAŠALE, ALI... Imam dovoljno godina da radim ono što želim

Ivan je u sportu koji je ipak prepoznatljiv po damama, a zanimljivo je kako su njegovi najbliži, ali i javnost uopšte reagovali kad je odličio da se prebaci na sinhrono plivanje.

- Imam dovoljno godina da radim ono što želim. Neko se ponekad našali, čak i od mojih prijatelja, neki od komentara su da tu nema muškosti, ali ja to sve radim sa svojom devojkom, sve radimo zajedno... U Rusiji i Italiji su se prvo pojavili muški takmičari, a kod nas je na neki način to još uvek tabu - ističe Martinović.

On je na Evropskom prvenstvu u Rimu u neolimpijskoj disciplini tehnički solo (to je takođe bilo prvi put ikada da je muški solo bio na EP, pa su Ivan i još trojica učesnika praktično pioniri te discipline) bio treći, što je prva medalja Srbije ikada na takmičenjima Starog kontinenta. 

Upravo o tom pionirskom poduhvatu Martinovića pisala je na engleskom i najpoznatija novinarka na svetu koja prati sinhrono plivanje Kristina Marme.

Inkluzija muškaraca počela je 2015. godine:

- To je relativno novija disciplina, muško ženski parovi su počeli da se takmiče pre sedam godina na svetskim i evropskim prvenstvima. Kako je vreme prolazilo vreme uključivalo se sve više muškaraca, koji su učestvovali na najvećim takmičenjima, tako da i ova današnja vest koju je objavila FINA raduje sve nas koji smo u sinhronom plivanju. Prvi put na Olimpijadi, timska disciplina od osam takmičara, dvoje u ekipi moći će da budu muškarci. Da pojasnim: postoje dve kategorije duet i tim. U duetima će se ponovo takmičiti ponovo samo devojke.

Kako izgleda ta muško-ženska varijanta u bazenu objašnjava Ivan: 

- U Srbiji smo jedini muško ženski par, a nastupi su nam egzibicioni jer ne možemo da se takmičimo. Mislim da je inkluzija muškaraca u ovaj sport jedan veliki korak napred. Miks duet koji mi radimo ima hemiju. Između muškaraca i žena nisu robotski pokreti, ima emocija, razlikuje se od ženskog dueta. Dosta više je kontakta, izbačaja, ja mogu, recimo, više da je izbacim nego neka devojka i to izgleda, teatralnije, moćnije... Takmičimo se u inostranstvu kako bi videli kako se kotiramo. da pomenem i Jeleninu mamu Svetlanu, koja nas trenira.

Kako se kotiramo u Evropi, svetu?

- Sport i nije toliko rasprostanjen, gimnastika, plivanje, sinhrono plivanje egzotičniji sport i mi se trudimo da ga ispromovišemo što više. Radi se na snazi, fleksibilnosti i na razvijanju mišićne strukture, diranja, sport je zdrav. Bio bi dobra i za osobe koje imaju probklema sa kičmom... Na Svetskom prvenstvu, što se tiče dueta  naše devojke bile su 17. od 36. država učesnica, a tehnički tim je na Evropskom prvenstvu bio osmi. Miks duet Jelena i ja u Evropi peti, u Rimu letos,  na takmičenju u svim vodenim sportovima osim vaterpola. Ovo je pozitivno jer postoji mogućnost miks dueta na Olimpijskim igrama, ali treba proći kvalifikacije... - kaže Ivan Martinović.

U Novoj godini slede i novi izazovi. Svetsko prvenstvo u julu u Japanu, Evrokup u Krakovu, Svetska serija, kao turneja na više različitih mesta širom sveta...