Autor: Informer.rs

01.02.2023.

11:46

Foto: reuters

Sport

SLAVNI UKRAJINAC UŽASNUT: Rusi su olimpijski šampioni u zločinima nad civilima!

Sa obzirom na to da MOK planira da dozvoli učešće ruskim sportistima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024, Kličko koji je gradonačelnik Kijeva, u video-poruci objavljenoj u ponedeljak je rekao da će "sportski zvaničnici biti saučesnici u ratu" ako sportisti iz Rusije i njenog vojnog saveznika Belorusije budu mogli da se takmiče na sledećim OI.

MOK je prošle nedelje najavio da Rusi i Belorusi koji nisu otvoreno podržali rat, da mogu da izbore kvalifikacije na OI i da se takmiče kao neutralni sportisti bez zastave i himne. Kličko se u izjavi snimljenoj pored zgrada oštećenih bombama, obratio predsedniku MOK-a Tomasu Bahu:

Informer

 

- Svet vas gleda, istorija će vam suditi! Vi ste predstavnik univerzalnih vrednosti i tolerancije i mira. Kažem vam: Rusi su olimpijski šampioni u zločinima nad civilima. Ne možete staviti olimpijski ablem na ove zločine jer ćete biti saučesnik u ovom odvratnom ratu - rekao je Kličko.

MOK je rekao da "najoštije odbacuje ove i druge klevetničke izjave" koje "ne mogu poslužiti kao osnova za bilo kakvu konstruktivnu diskusiju", saopštilo je krovno olimpijsko telo. MOK je ukazao i da se sportisti ne smeju suočiti sa diskriminacijom samo na osnovu pasoša.

Inače, ključni olimpijski sportovi, poput atletike i plivanja, isključili su Ruse i Beloruse ubrzo posle početka rata, dok su tenis i biciklizam omogućili sportistima da se takmiče kao neutralni.