12.02.2023.

12:23

Foto: reuters/ap photo/ USA Today

Sport

SUPERBOUL NAJSKUPLJI SPORTSKI DOGAĐAJ NA SVETU! Igra se meč težak 20 milijardi dolara!

Finalni meč lige američkog fudbala (NFL) između Filadelfije i Kanzasa ubedljivo je najskuplji sportski događaj na svetu, a biće težak 20 milijardi dolara.

Iglsi i Čifsi sastaće se u noći između nedelje i ponedeljka na "Stejt farm stadionu" u Glendejlu (Arizona) u 57. Superboulu, a samo na klađenje na taj meč Amerikanci će potrošiti vrtoglavih 16 milijardi dolara.

Prokletstvo

Kvoterbek Kanzasa Patrik Mahoms proglašen je za MVP lige, a poslednjih devet najkorisnijih igrača gubilo je finale

Skoro sedam puta manje - odnosno 2,5 milijardi dolara izdvojiće za grickalice, hranu i kupovinu novih televizora kako bi u svom domu imali što bolji ugođaj tokom utakmice koja zaustavlja Ameriku na tri sata.

Stadion proširen

Prosečna cena ulaznice za meč iznosiće 8.837 dolara, a kako će "Stejt farm stadion" za potrebe Superboula biti proširen na 78.600 mesta, to znači da će na ulaznice biti potrošeno 694.588.200 dolara. Među gledaocima će biti i retki VIP srećnici koji će za sumu od "tričavih" milion dolara dobiti privilegiju da sa 11 prijatelja privatnim letom dođu na meč u Arizoni. Tamo će moći da se druže sa legendarnim NBA košarkašem Šakilom O'Nilom i slavnim NFL igračem Robom Gronkovskim, koji se proslavio u dresu Nju Inglanda. VIP paket uključuje i ulazak na sve žurke koje će se održavati tokom vikenda, uz neograničeno korišćenje votke i šampanjca, privatno VIP kupatilo i obezbeđenje.

Informer

 

Istorija: Prvi put dva crna

kvoterbeka i sudar dva brata
Superboul u Arizoni ući će u istoriju kao prvi u kom će se za titulu boriti dva kvoterbeka Afroamerikanca - Patrik Mahoms iz Kanzasa i Džejlen Herts iz Filadelfije. Takođe, prvi put će se u bici za trofej Vinsa Lombardija sudariti dva rođena brata. Biće to čuveni tajt end Čifsa Trevis Kelsi i centar Iglsa Džejson Kelsi.



Za ovogodišnji Superboul skočila je cena reklama. Tokom prošlogodišnjeg finala Los Anđeles Remsa i Sinsinati Bengalsa (23:20) cena za 30 sekundi reklama iznosila je 6,5 miliona dolara. Ove godine iznosiće sedam miliona dolara, a kako se očekuje da će biti oko 50 minuta reklama tokom utakmice i poluvremena, jasno je da će oglašivači potrošiti 700 miliona dolara.

BROJKE

16 milijardi dolara potrošiće Ameri na klađenje na finale NFL
2,5 milijardi dolara potrošiće Amerikanci na grickalice i nove televizore
695 miliona dolara koštaće ulaznice za meč
700 miliona dolara platiće kompanije za reklame na Superboulu

Rijani ni cent

Poslednja devetorica MVP igrača izgubila su kasnije u Superboulu, a zadnji koji je objedinio i MVP priznanje i titulu šampiona bio je kvoterbek Sent Luis Remsa Kurt Vorner 1999. godine.

Informer

 



- Hvala organizaciji Čifsa, treneru Ridu, mojim saigračima. Nikad ne bih bio ovde bez vas. Svakog dana dajemo sve od sebe za konačan cilj, a to je osvajanja Superboula. Hajde da ostvarimo taj san ovog vikenda - izjavio je Mahoms.

Na čuvenom šouu na poluvremenu navijače će zabavljati Rijana. Najbogatija izvođačica na planeti neće dobiti ni cent za nastup, u smislu honorara, već će dobiti novac od pregleda na muzičkim platformama.