Autor: Informer.rs

16.02.2023.

09:17

Foto: AP/Photo

Sport

KLIČKO BLJUJE VATRU: Bah radi za Putina i rusku propagandu! Zabranite Rusima da učestvuju na Olimpijskim igrama

Sportisti iz Rusije su od februara kada je počeo rat u Ukrajini su isključeni iz skoro  svih sportskih takmičenja.  Međunarodni olimpijski komitet planira da promeni odluku i dozvoli Rustima da se takmiče u Parizu, ali nema sumnje da će naići na žestok otpor ukrajinskih sportista. 

- Tomas Bah radi za Putina i rusku propagandu! Pogrešno je reći da sport i politika nemaju ništa jedno sa drugim. Politika, sport i ekonomija su povezani sa ratom. Tomas Bah mora da bude oprezan kada donosi odluke koje ga čine saučesnikom u Putinovom okrutnom ratu. Naravno da je neutralnost bajka.  Ruski i beloruski sportisti predstavljaju svoju zemlju i politiku zemlje, a neki su već nosili znak "Z" na opremi na dodelama nagrada i tako pokazali da podržavaju ovaj rat - rekao je Kličko i dodao da dok padaju bombe u Ukrajini, ruskim i beloruskim sportistima ne smeju da dozvole da se takmiče na Olimpijskim igrama. 

Informer

Vladimir Kličko ne želi Ruse na Olimpijskim igrama

- Danas su Rusi olimpijski šampioni u zločinima protiv civila. Danas su me probudile eksplozije ruskih raketa u Kijevu. Neke su ispaljene iz Belorusije. Dok god traje rat i Ukrajinci se ubijaju, sportistima iz ovih zemalja ne treba dozvoliti da budu deo olimpijskih igara. 

Kličko je sada aktivan političar u vlasti Ukrajine, a traži i od svih ostalih da bojkotuju Olimpijske igre u Parizu ako Rusima bude dozvoljen nastup.

- Ukrajina treba da bojkotuje Olimpijske igre u Parizu ukoliko Bah dozvoli Rusima da učestvuju. Ja bih podržao bojkot i nadam sse da će i druge nacije stati uz mene u ovom slučaju.

Informer

Vladimir Kličko

Međunarodni  olimpijski komitet smatra da je protivno propisima da se isključe ruski sportisti sa OI. 

- Za mene te reči zvuče kao izdaja olimpijskih ideala. Za mene su Olimpijske igre otelotvorenje principa mira i ujedinjenja nacija. Ceo svet mora svakoga dana da vidi da mi i Rusi nismo bratski narod. MOK mora da stane uz nas, a ne uz propagandu, destrukciju i genocid.