Autor: Informer.rs

22.02.2023.

14:49

Foto:

Sport

MOK IMA ČVRST STAV! Olimpijske igre ne mogu da spreče ratove!

MOK je izneo plan prema kojem bi se ruskim i beloruskim sportistima omogućilo ispunjavanje norme za učešće u Parizu kroz azijske kvalifikacije, jer im je zabranjeno učešće u evropskim takmičenjima.

- Olimpijske igre ne mogu da spreče ratove i sukobe i ne mogu da upućuje na sve političke i društvene izazove našeg sveta. Rat u Ukrajini je u domenu politike, a Olimpijske igre mogu biti svetski primjer gde bi svi poštovali ista pravila i jedni druge. One mogu da otvore vrata dijalogu i građenju mira na način na koji podele ne mogu. Naša misija je uvek bila da promovišemo mir putem sporta - saopštio je MOK.

Informer

 

Kako je navedeno, MOK ostaje posvećen toj misiji i ujedinjavanju celog sveta u mirnom takmičenju.

- Za izgradnju mira potreban je dijalog, takmičanje u kojem se poštuje Olimpijska povelja može da posluži kao katalizator za razgovor, što je uvek prvi korak ka ostvarenju mira- saopštio je MOK.

SAD, Velika Britanija i Francuska su se 20. februara založile za zabranu učešća ruskim i beloruskim sportista u međunarodnim takmičenjima, dok je Ukrajina zapretila bojkotom Igara u Parizu ako se omogući učešće ruskim sportistima.