Autor: Informer.rs

04.03.2023.

11:49

Foto: Sportski savez Srbije

Sport

SPORTSKI SAVEZ SRBIJE NESEBIČNO POMAŽE! Štefanek jasan: Želimo da se situacija u sportu što pre normalizuje!

Jedan od zadataka Sportskog saveza Srbije je da rešava problem funkcionisanja sporta u jedinicama lokalne samouprave, ukoliko se krši Zakon o sportu, a organi lokalne samouprave ne mogu da reše nastali problem.

Na inicijativu predsednika opštine Vladičin Han Gorana Mladenovića, sa teškom situacijom upoznat je Sportski savez Srbije i Ministarstvo sporta. Ministarstvo sporta izdalo je rešenje po kome Sportski savez Srbije privremeno ostvaruje nadležnosti teritorijalnog sportskog saveza u opštini Vladičin Han. Ovakva situacija ne dešava se prvi put:

- Do detalja smo upoznati sa problemima u Vladičinom Hanu. Na našem Upravnom odboru obrazovan je Sportski odbor za opštinu Vladičin Han čiji su članovi generalni sekretar SSS Goran Marinković, Marina Jovičić i ja kao predsednik Sportskog saveza Srbije. Želimo da se situacija u sportu što pre normalizuje. Slično se pre tri godine desilo i u opštini Kula, u kojoj se situacija popravila, a nadamo se da će uskoro biti oformljen teritorijalni sportski savez. Ono što je najbitnije jeste da na teritoriji opštine u kojoj SSS obavlja funkciju, finansiranje klubova bude nesmetano kako bi i sami klubovi mogli da funkcionišu u skladu sa svojim godišnjim programom - rekao je predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek.

Informer

U opštini Vladičin Han klubovi nisu finansirani za 2023.godinu, a kako bi opština što pre raspodelila sredstva za ovu godinu, predstavnici Sportskog saveza Srbije generalni sekretar Goran Marinković, profesor Nenad Đurđević i Marina Jovičić, posetili su Vladičin Han i najpre se sastali sa predsesnikom opštine, gde su ga do detalja uputili u korake koje treba preduzeti što pre. Zatim je održan sastanak na koji su pozvani svi klubovi opštine Vladičin Han, upučeni su u svoje obaveze, ali je i njima prezentovan plan funkcionisanja sporta u narednom periodu:

- Ono što je najbitnije jeste da svako mora biti upoznat sa situacijom, svojim pravima i obavezama u narednom periodu. Klubovima je objašnjeno ko sve ima pravo na finansiranje iz budžeta lokalne samouprave po Zakonu o sportu, zatim kakva je procedura podnošenja godišnjih programa, koji su novi rokovi za ovu godinu. Verujemo da će kompletna procedura oko raspodele sredstava biti završena u martu mesecu i da će se klubovi posvetiti svom poslu. Drago nam je da je predsednik opštine gospodin Goran Mladenović bio rešen da stane na put problemima u sportu i da ima volju i želju da sport u opštini Vladičin Han funkcioniše na najbolji mogući način. Bitno je da klubovi znaju da Sportski odbor za opštinu Vladičin Han želi da situaciju što pre normalizuje i funkcioniše u skladu sa Zakonom o sportu, a kako smo se i na samom sastanku uverili klubovi su zahvalni Sportskom savezu Srbije na dolasku i objašnjenjima. Posle ovako pozitivnih reakcija nadam se da ćemo probleme uspešno rešiti - istakao je Marinković i dodao da je radi što boljeg funkcionisanja imenovan sekretar Sportskog odbora, gospodin Dragan Stevanović iz opštine Vladičin Han radi što bolje i brže komunikacije.

Informer

Sam predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović i klubovi izrazili su veliku zahvalnost Sportskom savezu Srbije na brzoj reakciji, rešavnju problema, kao i prvom veoma konstruktivnom sastanku.