Autor: Informer.rs

15.03.2023.

20:38

Foto: Ministarstvo omladine i sporta

Sport

Sklopljen dogovor za razvoj srpskog sporta u dijaspori!

Cilj ove inkluzivne platforme je dvosmerna komunikacija sa svim sportistima koji svoje karijere grade u klubovima van okvira Republike Srbije, kako bi im se pružila podrška različitog karaktera, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Zajednička inicijativa, u čijoj realizaciji se predviđa i angažovanje ostalih ministarstva i organizacija zaduženih za brigu o mladima, talentima, njihovom obrazovanju, jeste i kreiranje programa "Sportski ambasadori u dijaspori", čiji je cilj uključivanje sportista u privredne aktivnosti Srbije u inostranstvu i diplomatske inicijative.

- Osim stipendijske podrške, izrada tehničkog rešenja nove nacionalne platforme će omogućiti i formiranje zajednice sportista i relevantnih tela sa ciljem pružanja strukturisane podrške (logističke i administrativne) za sve registrovane članove. Кoordinaciono telo, čije formiranje je takođe pokrenuto, omogući će implementaciju ove platforme, kao i interkonekciju između povezanih ministarstava i tela i promociju Nacionalne platforme za razvoj srpskog sporta u dijaspori u međunarodnim okvirima - saopšteno je iz ministarstva.

Informer

Pored navedene platforme, ministar Gajić je pozdravio inicijativu ministarstva bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom u organizaciji letnjih sportskih kampova, na kojima će učestvovati deca iz dijaspore i izrazio spremnost da ministarstvo sporta aktivno učestvuje kao podrška u ovom projektu.