12.04.2023.

08:58

Foto: reuters

Sport

UKRAJINCI ĆE ZBOG RUSA BOJKOTOVATI PARIZ: Olimpijske igre su važne, ali za nas je važnija pobeda u ratu!

Rusima i Belorusima zabranjeno je učešće na međunarodnim sportskim takmičenjima zbog invazije koju je pokrenula Moskva u februaru 2022. godine.

Pošto rat traje, MOK je otvorio put njihovom povratku pod neutralnom zastavom i pod uslovom da nisu "aktivno" podržavali invaziju i da nisu "pod ugovorom" sa ruskom vojskom.

Moramo da nastavimo sa pritiskom i MOK će verovatno shvatiti da nije vreme za povratak ruskih i beloruskih sportista sve dok traje rat u Ukrajini - rekao je Gutzajt u intervjuu za Frans pres.

MOK je, ipak, odložio odluku o njihovom učešću na Igrama u Parizu. Ta odluka je razgnevila ukrajinske vlasti koje su optužile MOK za "promovisanje rata". Mnoge zapadne zemlje su takođe osudile tu ideju i Kijev računa na njihovu podršku da bi Rusi i Belorusi ostali van takmičenja.

Informer

 



- Nadamo se da će velike i jake federacije pokazati solidarnost sa Ukrajincima i da im neće dozvoliti da učestvuju na međunarodnim takmičenjima, posebno na Olimpijskim igrama. Moramo da branimo našu stvar... Još nismo izgubili - dodao je ukrajinski ministar sporta.

Rekao je da je bio iznenađen ublažavanjem stava MOK-a prema ruskim i beloruskim sportistima posle više od godinu dana rata.

- Ništa se nije promenilo, samo je sve još gore. Koliko je gradova uništeno, koliko ljudi je ubijeno - žena, dece - rekao je on.

Za sada se ukrajinski sportisti "spremaju" i "treniraju", ali bi Ukrajina, u slučaju učešća Rusa i Belorusa, mogla da bojkotuje Olimpijske igre u Parizu, upozorio je on.

Informer

 



- Ako se to dogodi, moraćemo da okupimo naše saveze i sportiste kako bismo odlučili kakav stav ćemo zauzeti - naglasio je ministar, priznajući da nisu svi ukrajinski savezi za bojkot.

- Teško je. Olimpijske igre su najvažniji trenutak za svakog sportistu, ali za nas je danas najvažnija pobeda u ratu... Čak i da ne učestvujemo, to je samo takmičenje - naveo je ovaj bivši olimpijski šampion u mačevanju 1992. godine.

Po podacima njegovog ministarstva, od početka ruske invazije je poginulo najmanje 273 ukrajinskih sportista, dok su najmanje 343 sportska objekta uništena ili oštećena.