Autor: Informer.rs

07.05.2023.

10:53

Foto: AP/Photo

Sport

NEVIĐENO U FORMULI 1! Prva ŽENA nadomak "najbržeg cirkusa" na svetu!

Džejmi Lora Čedvik je devojka rođena u Batu, Velikoj Britaniji i najbliža je mestu u "najbržem putujućem cirkusu na svetu" s obzirom na to da je član trkačke akademije Vilijamsa još od 2019. kao test vozač.

- Moj nastavak saradnje sa Vilijamsom je neverovatan osećaj. Imam njihovu punu podršku već četiri godine. Daju mi šansu da se afirmišem u tako poznatom timu i da ostvarim san o trkanju u Formuli 1. Jako me raduje što ću budućnost dočekati ovde, sa njima - rekla je Čedvik.

Ona je tri puta osvajala Formulu u ženskoj konkurenciji i trenutno vozi u razvojnoj asocijaciji "IndiKara" .

Iako trenutno Čedvikova nosi kombinezon Vilijamsa, gotovo je izvesno da će, ako do njega dođe, debi u najjačoj konkurenciji dočekati u novom timu koji sprema australijski milijader Dejvid Diker.

Informer

 

"Tehnološki genije", kako su ga prozvali u auto-moto krugovima trenutno koncipira projekat za "najbrži trkački auto na svetu" , a ima udela u više timova u Formuli 3 i 4. Njegova zamisao je da u bližoj budućnosti napravi svoj tim koji će voziti u "prvoj ligi" , a kao jednog od vozača zamislio je baš Džejmi Čedvik koju je finansirao prilikom njenog osvajanja Formule u konkurenciji dama.

- Zamisao je da sami napravimo čitav automobil i da u jedan od bolida stavimo ženu. Bili bismo jedini tim koji ima juniorski program i koji pokriva čitav spektar od četiri do Formule 2, a niko drugi nije ni blizu toga. Mnogo bi učinilo za ovaj sport kada bi se karavanu pridružio prvi tim sa Novog Zelanda - rekao je Diker.

Uzevši u obzir činjenicu da dva nova tima ulaze u Formulu 1 već 2025. (Audi i Porše), čini se da će australijski tehnički mag morati da se naoruža strpljenjem i sačeka 2026. ili 2027. 

- To je izuzetno ambiciozan projekat i biće nestvarno ukoliko uspemo. Verujem da možemo uspeti u tome s obzirom da bismo imali sopstvenu proizvodnju pogonskih jedinica i agregata. Imamo resurse i struku, a imamo i želju! - rekao je Diker u razgovoru za "MotorSport magazin" . 

Biće zanimljivo videti kakvu će odluku doneti pošto se radi o ogromnoj investiciji koja je retko isplativa.

Davno je rečeno "ukoliko želite da od Formule 1 postanete milioner u posao morate ući kao milijarder" .