Autor: Informer.rs

18.06.2023.

20:22

Foto: Tanjug/AP

Sport

EVROPA DOBILA NOVOG VLADARA! Magdeburg nakon DRAME srušio KIELCE i osvojio Ligu šampiona!

Drugo ime za rukomet može i mora da bude drama! 

Da će završni turnir EHF Lige šampiona biti pravi triler bilo je jasno i pre početka. Polufinala su to potvrdila, a finale... Pa, spektakl! Rukometaši Magdeburga bili su autsajder uoči dolaska u Keln, ali su nakon velike drame u borbi za trofej i posle produžetaka uspeli da savladaju Kielce sa 30:29 (26:26). 

Mnogo bolje je Magdebur ušao u utakcinu, imao je prošlogodišnji šampion Bundeslige vođstvo od 4:1 nakon sedam minuta igre, ali se potom "uključio" Aleks Dušebajev. Španski reprezentativac igrao je kao u transu i "kumovao" preokretu Kielcea. 

Informer

Poljski velikan stekao je tri gola prednost, uspevali su to izabranici Talanta Dušebajeva da održavaju na krilima raspoloženog Andreasa Volfa, dok sa druge strane među stativama nisu briljirali ni Portner ni Jensen. 

Uprkos najavama da zbog dislokacije ramena Gisli Kristjanson neće biti u sastavu, Islanđanin je istrčao na parket Lankses arene kako bi Magdeburgu pomogao u napadu na evropski tron. Sjajni bek raspucao se i sa tri gola vratio nemački tim u igru, ali je Kielce na odmor otišao sa dva gola prednosti. 

Igralo se gol za gol na startu drugog poluvremena, Magdeburg nije uspevao da dođe do pravog ritma, posebno zbog činjenice da su golmani za 45 minuta imali svega tri odbrane. Usledila je, nakon toga, situacija koja se, nažalost, sve češće viđa na sportskim priredama. Jednom od navijača je pozlilo, zbog čega je utakmica prekinuta na desetak minuta. 

Informer

Prekid je mnogo više prijao Magdeburgu, Benet Vigert na gol je vratio Portnera, a švajcarski čuvar mreže vratio mu je sa pet vezanih odbrana kojima su Nemci nakon kontranapada i gola Osalivena stigli do preokreta četiri minuta pre kraja utakmice, a ondra... Prava drama. 

Magdeburg je imao napad za vođstvo, ali Nemci nisu postigli gol, a potom je kapiten Osaliven napravio početničku grešku kada je ušao na parket iako isključenje još uvek nije isteklo. Norvežanin je isključen nakon čega je Kielce stigao do vođstva. Ipak, ni tu nije bio kraj uzbuđenjima, nemački klub golom Kai Smitsa poravnao je rezultat i uspeo da se odbrani pošto je Portner zaustavio udarac Aleksa Dušebaeva. Meč je otišao u produžetke. 

Nošeni sjajnom energijom Nemci su stekli prednost od dva gola, nastavio je da rešeta iz svih pozicija Gisli Kristjanson, a ni svemoćni Andreas Volf među stativama nije uspeo da pomogne poljskom timu. Šansu da meč odvede u penal završnicu imao je Šićko, ali je njegov blok završio "na bloku" zbog čega je slavlje moglo da počne.  

Najefikasniji u pobedničkom taboru bio je Kai Smits sa osam golova, po šest dodali su Damgard i Kristijanson, dok je četiri puta bio precizan Muše. Sa druge strane, Aleks Dušebaev postigao je pet, a Morito i Nahi po pet golova.