Autor: Informer.rs

01.09.2023.

22:18

Foto: Tanjug/AP

Sport

Odbojkašice u finalu EP! Pala je Holandija, za zlato sa Turskom

Odbojkašice su u finalu Evropskog prvenstva u Briselu!

Izabranice Đovanija Gvidetija slavile su posle velike drame sa 3:1 u setovima, pa će u finalu u nedelju igrati protiv Turske (19.30, RTS 1). Srpkinje su aktuelne vicešampionke Starog kontinenta, a sada će imati priliku da odu korak dalje i da se domognu nove zlatne medalje.

Kada je reč o večerašnjem duelu, prvi set je protekao u znaku naših devojaka. Dobro su otvorile meč, odlično je pogađala Tijana Bošković, dok se u finišu razigrala i Jovana Stevanović, koja nam je as udarcem i donela vođstvo od 1:0 (25:21).

Informer

 

Međutim, u drugoj deonici bila je potpuno drugačija slika. Veliki pad dogodio se srpskoj selekciji, dozvolile su Holanđankama da se vrlo brzo odlepe na "plus osam", posle čega su one rutinski i privele set kraju i izjednačile na 1:1 (15:25).

Bio je to znak za Gvidetijeve devojke da se pregrupišu, smire i krenu ispočetka. Treći set je poenima ponovo otvorila Tijana Bošković, proradio je i blok Srbije, ali se Holandija nije dala. Na ruku protivnicama išao je i naš loš servis u tom periodu igre.

I kada se činilo da ćemo izgubiti treći set, usledio je rafal aktuelnih prvakinja sveta. Prvo su izjednačile na 17:17, a onda je po ko zna koji put na scenu stupila fenomenalna Tijana. Serijom smečeva obezbedila nam je novo vođstvo od 2:1 (25:22).

Nešto slično viđeno je i u četvrtom setu. Srbija je loše krenula, sve vreme jurila prednost Holandije, koja je imala prednost od 16:12. A, onda je na scenu stupila Bianka Buša. Fantastičnim servisom nas je vratila u život i donela izjednačenje (16:16).

Informer

 

Tada su naše dame i uhvatile priključak, bila je to igra nerava, u kojoj je protivnik prvi poklekao. Opet je u ključnim momentima proradila Tijana, koja je utakmicu završila sa čak 29 poena.

Ženskoj odbojkaškoj reprezentaciji Srbije ovo će biti četvrto uzastopno finale Evropskog prvenstva. Na prethodna tri osvojena su dva zlata 2017. i 2019. godine, kao i srebro 2021.

Ujedno, Maja Ognjanović i saigračice igraće za devetu medalju zaredom sa velikih takmičenja i to protiv selekcije koju vodi naš bivši selektor Danijele Santareli. Šta god uradile u meču za titulu, apsolutno su zaslužile sve čestitke i dubok naklon cele nacije. Heroine!