Autor: Informer.rs

11.09.2023.

10:43

Foto: printscreen

Sport

Planeta se klanja Srbima! I Kinezi slave naše asove! (FOTO)

U nedelju smo bili svedoci istorijskog dana za srpski sport, čitava zemlja slavila je uspehe Novaka Đokovića, koji je u Njujorku osvojio Ju-Es open i svoj 24. grend slem pobedivši Rusa Danila Medvedeva u finalu, kao i naših košarkaša koji su u Manili postali vicešampioni sveta, nakon što su u uzbudljivom finalnom meču poraženi od reprezentacije Nemačke.

Informer

Da uspeh naših sportista ne prođe nezapaženo čak ni u dalekoj Kini, pobrinula se srpska delegacija koja predstavlja našu zemlju na najvećem investicionom sajmu na svetu, tačnije sajmu investicija i trgovine u Šjamenu (CIFIT), u provinciji Fuđijen, na jugoistoku Kine.

Informer

 

Naime, poslednjeg dana sajma zidovi našeg paviljona ukrašeni su slikama naših sportista, gde su njihovi uspesi ispisani i na engleskom i kineskom jeziku, kako bi svi posetioci znali da osim sjajnih prilika za investiranje, Srbija može da se pohvali i šampionima u različitim sportovima. Poznato je da u Aziji obožavaju Srbe, a Kinezi našeg Novaka, pa nema sumnje da je i ova reklama pun pogodak. 

Informer

 

Dakle, na našem paviljonu smenjuju se slike najboljeg tenisera u istoriji ovog sporta Novaka Đokovića, kapitena košarkaške reprezentacije Srbije Bogdana Bogdanovića, ali i svetske šampionke u skoku u dalj Ivane Vulete. Ono što je zanimljivo, jeste da je uvod u uspešno predstavljanje Srbije na sajmu u Šjamenu dala upravo Vuleta, koja je u istom gradu početkom septembra trijumfovala na mitingu Dijamantske lige.
 
Međunarodni sajam CIFIT otvoren je 8. septembra, a biće zatvoren danas. Srpsku delegaciju predvodila je potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, a činili su je i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović i ministar telekomunikacija i informisanja Mihailo Jovanović.

Ovogodišnji sajam u Šjamenu posetilo je više od 80.000 privrednika iz više od 100 zemalja sveta.