Autor: Informer.rs

24.09.2023.

09:10

Foto: Tanjug/AP

Sport

Dominacija! Ferštapen osvojio Japan, Red Bul titulu

Dvostruki svetski šampion došao je do 13. pobede ove sezone, 11. na poslednjih 12 trka, a 48. u karijeri. Posle njega je kroz cilj prošao Lando Noris u Meklarenu, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao Oskar Pjastri, koji je tako došao do prvog podijuma u karijeri.

Posle ovog trijumfa Red Bul je overio šampionsku titulu među konstruktorima drugu godinu zaredom, a šesti put u istoriji, jer je Ferštapen osvojio više bodova nego dvojac Mercedesa Luis Hamilton i Džordž Rasel zajedno. 

Informer

Maksov timski kolega Serhio Peres takođe je bio u centru pažnje. Napravio je nekoliko grešaka,  na startu je praktično izgurao Hamiltona sa staze, pa udario u Kevina Magnusena u bolidu Hasa i okrenuo ga na stazi, a onda usporio i Norisa i omogućio timskom kolegi da mu pobegne. Peres se potom povukao iz trke, da bi se vratio posle nekoliko krugova da bi odradio kaznu.


Vozač Ferarija Šarl Lekler bio je četvrti, ispred sedmostukog svetskog šampiona Luisa Hamiltona, Sainsa i Rasela. Osvajače bodova kompletirali su vozač Aston Martina Fernando Alonso i dvojac Alpina Esteban Okon i Pjer Gasli.

Ferštapen je sad nadomak odbrane titule, pošto je njegova prednost u odnosu na timskog kolegu Serhija Peresa 177 bodova, a u opticaju ih je još 180. Naredna trka Formule 1 vozi se za Veliku nagradu Katara na stazi "Losail“ 7. oktobra, pa će Holanđanin imati priliku za treći naslov prvaka.