Autor: Informer.rs

01.10.2023.

14:14

Foto: EPAIMAGES

Sport

Rusija slavi, povratak je počeo!

Posle Kongresa UEFA, koji je održan na Kipru, potvrđeno je da će mladi fudbaleri i fudbalerke iz najveće države na svetu ubuduće ponovo moći da se nadmeću u međunarodnim takmičenjima. Samo nekoliko dana kasnije reagovao je i Međunarodni paraolimpijski komitet. Ruskim sportistima biće dozvoljeno takmičenje pod neutralnom zastavom na Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, nakon što su članovi Međunarodnog paraolimpijskog odbora glasali protiv potpune zabrane.

Sport je jedan od segmenata života na koje je rat uticao. Ruski sportisti, klubovi i reprezentacije ne mogu da se takmičenje na međunarodnoj sceni od početka rata u Ukrajini usled rusko-ukrajinskog konflikta. Sećamo se da je UEFA, uz MOK, bila prva sportska organizacija koja je reagovala na rat u Ukrajini i preduzela odlučnu akciju u februaru 2022. Suspendovala je sve ruske timove iz svojih takmičenja, premestila događaje zakazane u Rusiji, poput finala Lige šampiona u Sankt Peterburgu i Superkupa u Kazanju, a otkazala je i sponzorske ugovore sa kompamnijama iz Rusije. S obzirom na to da UEFA polako opet širi ruke ka Rusima jasno je da će je pratiti i ostale sportske organizacije poput: FIBA, FIFA, Svetskog odbojkaškog i rukometnog saveza... Nije nemoguće da već od naredne jeseni sve bude kao što je bio pre februara 2022. godine, s obzirom na to da će biti okončano Evropsko prvenstvo u Nemačkoj koje se igra od 14. juna do 14. jula, ali i olimpijski ciklus, Olimpijske igre u Parizu su od 26. jula do 11. avgusta, pa će ruski sportisti, klubovi i reprezentacije bez problema moći da se vrate međunarodnim takmičenjima.

Informer

Posle najnoviji informacija deluje da su Rusi napravili pravi potez kada je tamošnji Fudbalski savez  letos najavio da prelazi u Azijsku fudbalsku konfederaciju (AFC) jer ruski klubovi i reprezentacija Ruske Federacije, ne mogu da igraju na međunarodnoj sceni. Ako je bio samo blef urodio je plodom, jer je UEFA reagovala i vratila ruski fudbal pod evropsko okrilje. Istina, radi se o mladim fudbalerima, ali je svima jasno da je to samo početak. To je najkonkretniji potez na stazi povratka. Stvari se definitivno pomeraju sa mrtve tačke, potvrdili su i Rusi, tačnije Predsednik ruske kuće fudbala, Aleksandar Djukov. On je potvrdio da se odlaže odluka o prebacivanju iz UEFA u AFC, te da su čelnici ruskog Saveza jednoglasno doneli rešenje da se oformi radna grupa koja bi sa kolegama iz UEFA izgradila "stazu povratka" Rusije u međunarodna takmičenja. 

Sad je većina članova Međunarodnog paraolimpijskog odbora dopustila ruskim sportistima da učestvuju bez nacionalnih zastava, boja ili amblema, a očelkuje se da će biti dozvoljeno učešće i Belorusiji, koja je saveznik Rusije u ratu u Ukrajini.

Informer

Međunarodni olimpijski komitet zalaže se da se ruski i beloruski sportisti vrate u međunarodna takmičenja kao neutralni bez državnih simbola sve dok nisu bili angažovani u vojsci ili javno podržali rat. Komitet još nije doneo odluku o njihovom učešću na Olimpijskim grama u Parizu narednog leta. Podsećamo, teniserima i teniserkama dozvoljeno je da se takmiče, naravno, bez zastave te zemlje, bez himne i nacionalne opreme za igru. 

Informer

Naravno, nisu svi podigli dva prsta da se vrate "proterani" Rusi. Pored Ukrajinaca, ekspresno su se javili Englezi i Poljaci posle odluke UEFA da dozvoli dečacima i devojčica da se takmiče i najavili bojkot utakmica. Poručili su da nemaju nameru da igraju sa Rusima.

"Ne podržavamo ponovno primanje Rusije u UEFA takmičenja, naš stav ostaje nepromenjen. Nećemo igrati protiv Rusije", poručili su Englezi pre nekoliko dana.